Mainos

Lipponen säilyttäisi yo-ruotsin pakollisena

Pääministeri Paavo Lipponen haluaa säilyttää toisen kotimaisen kielen ylioppilaskirjoitusten pakollisena aineena. Lipposen mielestä ns. rakennekokeilussa kokeiltu valinnaisempi ylioppilastutkintomalli saa siis ainakin ruotsin ja suomen osalta jäädä kokeiluksi.

Pääministeri otti asiaan kantaa Tammisaaressa viikonvaihteessa järjestetyssä Suomen ruotsinkielisten sosiaalidemokraattien kokouksessa. Hän sanoutui näin irti opetusministeri Maija Raskin (sd.) linjasta ja asettui samalle kannalle mm. RKP:n kanssa.

SDP kannatti toisen kotimaisen kielen valinnaisuutta myös yo-tutkinnon uudistamista valmistelleessa parlamentaarisessa työryhmässä. Työryhmä päätyi pakollisen suomen ja ruotsin kannalle, mutta sekä SDP:n että kokoomuksen edustajat jättivät asiasta eriävän mielipiteensä. RKP on koko ajan pitänyt toisen kotimaisen kielen yo-kokeen pakollisuutta kaksikielisyyden kannalta tärkeänä.

Rask pyrki ensin ministerikautensa alussa siihen, että vuodesta 1995 kokeiltu valinnaisempi tutkinto olisi vakinaistettu koko maahan. Sen jälkeen opetusministeri ilmoitti olevansa valmis hyväksymään kaikki halukkaat koulut mukaan kokeiluun, mutta oikeuskanslerin tulkinnan mukaan tämä ei ollut mahdollista.

Vinkkejä opetukseen

Valtioneuvosto päätti viime kuussa jatkaa kokeilua vuoteen 2007 ja laajentaa sen samalla nykyisestä 29 koulusta 57 kouluun. Lipponen arvioi Tammisaaressa, ettei kokeilu mene hukkaan, vaikka kotimaiset kielet säilytetään pakollisina. -Kokeilu voi antaa vinkkejä siitä, miten ruotsin kielen kouluopetusta voidaan parantaa, hän katsoo.

Yli 80 prosenttia Suomen lukioista pyrki keväällä mukaan rakennekokeiluun. Valinnaisuutta kannatetaan koulupiireissä muutenkin. Sekä Suomen Rehtorit että Lukiolaisten liitto ovat toistuvasti vaatineet valinnaisen mallin vakinaistamista, samoin ylioppilastutkintolautakunnan puheenjohtaja Aatos Lahtinen.

Rakennekokeiluun osallistuvissa kouluissa äidinkieli on ainoa kaikille pakollinen yo-koe. Muut kolme pakollista ainetta abiturientti voi valita matematiikan, reaalin, vieraan kielen ja toisen kotimaisen kielen joukosta.

Lipponen Berliiniin

PääministeriPaavo Lipponenja rouva Päivi Lipponen vierailevat ensi viikonloppuna Berliinissä. Vierailun isäntänä on Saksan liittokansleri Gerhard Schröder. Vierailu alkaa perjantaina ja päättyy sunnuntaina.

Pääministerin ja liittokanslerin välisissä keskusteluissa käsitellään maiden kahdenvälisiä suhteita, Euroopan unionin laajentumista, tulevaisuutta ja maatalouspolitiikan välitarkistusta, pohjoista ulottuvuutta sekä ajankohtaisia kansainvälisiä kysymyksiä.

Pääministeri Lipponen pitää perjantaina puheen Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik -yhdistyksessä. Tämä yhdistys on keskittynyt kansainvälisen politiikan kysymyksiin. Puheen aiheena on Euroopan unionin tulevaisuus. Pääministeri Lipponen avaa myös suomalaista jugendtaidetta esittelevän näyttelyn. Lipposet palaavat kotimaahan sunnuntai-iltana.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot