Mainos
Mainos

Lipponen: SDP:n kenttä ratkaisi hallituspohjan

Pääministeri Lipponen kiistää olleensa SDP:n ja keskustan välisen yhteistyön este.

Lipponen SDP:n puoluevaltuuston kokouksessa

Pääministeri Paavo Lipponen kiistää epäilykset siitä, että hän olisi ollut henkilökohtaisesti SDP:n ja keskustan välisen yhteistyön este nykyistä hallitusta muodostettaessa. Lipposen mukaan SDP:n kenttä asettui keväällä 1999 päättäväisesti toteutuneen hallituspohjan taakse.

Lipponen kertoi tänään Helsingin Sanomien haastattelussa varautuneensa pitkällisiin keskusteluihin muistakin vaihtoehdoista SDP:n puoluehallituksessa ja eduskuntaryhmässä. Niiden joukossa oli yhteistyö keskustan kanssa.

Kentän viesti oli Lipposen mukaan kuitenkin niin selvä, ettei siinä ollut minkäänlaista liikkumavaraa. Keskusta saa Lipposen mielestä syyttää tästä itseään. Lipponen muistelee takavuosien punamultayhteistyötä ja aprikoi, lankeaisiko vastuu sellaisessa yhteistyössä vaikeiden valintojen tekemisestä sosialidemokraateille. Siinä ei hänen mukaansa olisi mitään uutta. Lipponen kaipaa edelleen oppositiolta "jotakin vakavasti otettavaa talouspoliittista vaihtoehtoa".

"Lipposella ei ollut vakavaa pyrkimystä"

Hallitusneuvotteluissa mukana ollut keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Mauri Pekkarinen ei ole valmis allekirjoittamaan Lipposen muistelmia. Pekkarinen korostaa, että hänen on tietysti täysin mahdotonta väitellä siitä, mikä SDP:n puolue-elinten näkemys oli.

Pekkarinen, Mauri

-Kovin vakava pyrkimys ei hallituksen muodostajalla kuitenkaan ollut keskustan ja SDP:n aidon yhteistyövaihtoehdon selvittämiseksi, Pekkarinen sanoi tänään STT:lle. Se tapa, millä ensimmäiset ja ainoat kunnolliset neuvottelut käytiin kieli hänen mukaansa siitä, että Lipposen tärkeysjärjestys oli aika selvä.

-Pääministerin omat mieltymykset eivät tuntuneet olevan keskustan suunnalla. Se ei jäänyt piiloon, Pekkarinen muotoili. Hän torjuu myös Lipposen epäilykset keskustan hallitusroolista. Pekkarisen mielestä keskusta on ollut aika vahva vastuunottaja niissä hallituksissa, joissa se on ollut mukana.

Talouspolitiikassa peruserot hallituksen ja opposition välillä eivät Pekkarisen näkemyksen mukaan ole makrotasolla, vaan aluepolitiikkaa ja sosiaalisia kysymyksiä koskevissa linjauksissa.

-Näistä asioista on meiltä tullut kasapäin poikkeuksellisen hyvin perusteltuja ja valmisteltuja ehdotuksia, hän huomautti.
(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme