Mainos
Mainos

Lipponen selvittää Peresille Tuomiojan kannanottoa

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) aikoo selventää Suomen Lähi-idän politiikkaa huomenna Israelin ulkoministerille Shimon Peresille. Lipponen tapaa Peresin Italiassa järjestettävän talousseminaarin yhteydessä.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) on jo aiemmin lähettänyt Peresille kirjeen, jossa hän on täsmentänyt kohua aiheuttanutta parin viikon takaista haastattelulausuntoaan. Tuomioja on kiistänyt verranneensa Israelin harjoittamaa palestiinalaisten kohtelua natsi-Saksan politiikkaan.

Tuomiojan Israel-lausunto oli tänään esillä eduskunnan kyselytunnilla. Lipponen korosti, että Tuomioja on jo selventänyt kannanottoaan riittävästi. Lipposen mielestä asia on täysin selvitetty Suomen ja Israelin väillä. Hän aikoo kuitenkin ottaa kysymyksen esille vielä huomenna, kun henkilökohtainen tapaaminen Peresin kanssa antaa siihen mahdollisuuden.

Lipponen huomautti Suomen olevan mukana EU:n ulkopolitiikassa myös Lähi-idän kysymyksessä. Tarkoituksena on saada ensi sijassa väkivaltaisuudet loppumaan ja sen jälkeen rauhanprosessi käyntiin.

Lipponen vakuutti Suomen suhtautuvan molempiin osapuoliin tasapuolisesti, mutta ei kritiikittömästi. -On aihetta arvostella näinä aikoina erityisesti Israelin asevoimien voimankäyttöä. Me arvostelemme myös sitä, ettei palestiinalaisten puolella ole saatu terrorismia hallintaan, Lipponen sanoi.

Lainaukset virheellisiä


Keskustan puheenjohtaja Esko Aho arvioi Tuomiojan tehneen Israelia loukkaavan rinnastuksen. Se oli Ahon mielestä kiistaton ja ilmiselvä virhe. Tuomioja muistutti, että asiaa on käsitelty varsin laajasti sekä tiedotusvälineissä että muissa yhteyksissä "kaikkien asiasta kiinnostuneiden ja asianosaisten kannassa". -Olen valittanut sitä, että sananvalintani on voinut antaa aihetta sekä tahattomiin mutta ikävä kyllä myös tahallisesti levitettyihin vääriin referointeihin. Ne ovat Tuomiojan mukaan ymmärrettävästi ja perustellusti koettu loukkaavina. -Meillä on, kuten on luonnollisesti muidenkin valtioiden ja Israelin välillä tiettyjä näkemyseroja Lähi-idän tilanteesta.

Suomen ainoa todellinen intressi on se, mitä tapahtuu Lähi-idän rauhanprosessille, ulkoministeri korosti. Tuomiojan lausunnosta kysyi kansanedustaja Pertti Mäki-Hakola (kok.), joka on ehtinyt vaatia julkisuudessa Tuomiojan eroakin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme