Mainos
Mainos

Lipponen sovittelee EU-kiistoja

Pääministeri Paavo Lipponen ottaa aktiivisen roolin Euroopan unionin ajankohtaisten kiistojen ratkaisemiseksi. Lipponen kertoi myöhään eilen Reykjavikissa, että hän keskustelee asioista lähiviikkoina useiden muiden EU-maiden pääministereiden kanssa. Lipponen kuitenkin kiistää, että EU:n puheenjohtajamaa Ranska olisi pyytänyt häntä sovittelijaksi.

Lipponen

Suoranaista pyyntöä ei Lipposen mukaan ole esitetty, mutta sellainen ajatus on tullut esille, että jokin rooli hänellä voisi asiassa olla. Asia nousi esille, kun Pohjoismaiden neuvoston kokoukseen saapunut Lipponen keskusteli toimittajien kanssa. Hän ei liiallisten toiveiden ja paineiden välttämiseksi halunnut tehdä asiasta suurempaa numeroa. -En puhu tästä asiasta kuin hyvin matalalla profiililla.

Lipponen kertoi käyvänsä tapaamassa ainakin Benelux-maiden eli Belgian, Hollannin ja Luxemburgin sekä Britannian pääministereitä. Pohjoismaisia EU-pääministereitä hän tapaa alkuviikon aikana Reykjavikissa.

Ranskan Nizzassa 7. joulukuuta alkavan EU-huippukokouksen valmistelua ovat varjostaneet kiistat mm. päätöksentekomenettelyn muutoksista, EU:n komission kokoonpanosta sekä ns. joustavuudesta. Jälkimmäisellä tarkoitetaan sitä, että osa EU-maista voisi joissakin asioissa edetä keskinäisessä yhteistyössään muita pidemmälle.

Pohjoismaiden ja Baltian yhteistyö tiivistyy

Tänään alkavassa Pohjoismaiden neuvoston kokouksessa keskitytään erityisesti Pohjoismaiden ja Baltian maiden väliseen yhteistyöhön. Pääminsteri Lipponen tarjosi heti Reykjavikiin saavuttuaan Baltian maille enemmän mahdollisuuksia yhteistyöhön. Lipposen mukaan tarkoituksena on myös aloittaa kahdeksan maan pääministereiden tapaamiset, joissa Viron, Latvian ja Liettuan edustajat eivät ole entiseen tapaan Pohjoismaisten kollegojensa vieraina, vaan tasa-arvoisina kumppaneina.

Pohjoismaat

Neuvoston kokoukselle on tehty myös ehdotus Baltian maiden hyväksymisestä neuvoston jäseniksi. Lipponen suhtautui asiaan varauksellisesti, kuten myös neuvoston puheenjohtajisto. Lipponen toisti toivomuksensa siitä, että Euroopan unionin ulkopuolella edelleen olevat Pohjoismaat Norja ja Islanti liittyisivät mukaan. Lipposen mielestä tämä on kaikkein tärkein asia, kun Pohjoismaiden yhteistyön kehittämistä mietitään.

Pohjoismaiden keskinäistä yhteistyötä äskettäin selvittänyt asiantuntijaryhmä piti tarpeellisena, että Pohjoismaat puhuisivat yhdellä suulla EU:ssa ja muissa kansainvälisissä yhteyksissä. Lipponen torjui näin pitkälle menevän ehdotuksen. Hän totesi, että Pohjoismaiden yhteistyö EU:n sisällä on ollut tiivistä, mutta minkäänlaiseen blokkiutumiseen ei ole tarvetta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme