Mainos
Mainos

Lipponen: Suomeen tarvitaan lisää tutkimuslaitoksia

Suomessa tarvittaisiin enemmän kansainvälisen tason tutkimuslaitoksia, think tankeja, sanoo pääministeri Paavo Lipponen. Forum för ekonomi och teknik -lehden haastattelussa Lipponen toteaa, että valtion pitäisi myös tukea tutkimuslaitoksia enemmän.

-Tämä ei koske vain Suomessa käytävää keskustelua. Myös eurooppalaisessa keskustelussa on tärkeää, että meillä on tuoda omia pohdittuja näkemyksiä keskusteluihin. Muuten on vaarana, että suurten jäsenmaiden suuret tutkimuslaitokset hallitsevat keskustelua, Lipponen sanoo lehden torstaina ilmestyvässä numerossa.

Lipposen mielestä tutkimustoiminnan pitää olla monipuolista. Sekä elinkeinoelämän näkökulmasta että vasemmistolaisesta ajattelusta lähtevää tutkimusta tarvitaan. Hän arvelee, että työväenliikkeen piirissä olisi valmiutta laajentaa Palkansaajien tutkimuslaitoksen toimintaa. Lipponen perää samalla dynaamisempaa otetta keskusteluun hyvinvointiyhteiskunnasta.

-Suomalaisessa keskustelussa hyvinvointiyhteiskunnasta on kaksi ongelmaa; ensinnäkin siinä katsotaan taaksepäin. Mietitään mikä meni pieleen kymmenen vuotta sitten ja kenen on syy. Ja sitten jotkut keskustelijat vain kauhistelevat hyvinvointiyhteiskunnan perusolettamusten muutosta eivätkä edes yritä ehdottaa ratkaisuja tulevaisuuden ongelmiin, Lipponen moittii.

Vähän tilaa veronalennuksille


Eduskuntavaalien edellä on Lipposen mielestä nähtävissä populistista keskustelua. Muiden muassa oppositio lupaa suuria menolisäyksiä ja veronalennuksia niin, että vajeeksi tulee ainakin 20 miljardia markkaa, vaikka jo nyt on näkyvissä alijäämä vuonna 2003, Lipponen laskee.

Seuraavalla vaalikaudella näyttää Lipposen mielestä olevan vähemmän tilaa veronalennuksille. Tehtävien alennusten on ennen kaikkea edistettävä työllisyyttä. SDP korostaa kuten ennenkin pienituloisten veronalennuksia.

-Tarvitaan tiukkaa budjettipolitiikkaa, kun tulevina vuosina on satsattava enemmän sosiaali- ja terveydenhoitoon, vanhustenhoitoon ja eläkkeisiin, muistuttaa Lipponen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot