Mainos
Mainos

Lipponen: Suomi ei voi pysyä puolueettomana

Pääministeri Paavo Lipposen mielestä Suomi ei voi pysyä puolueettomalla kannalla Irakiin mahdollisesti kohdistuviin sotatoimiin kohdistuvissa kysymyksissä.

-Emme lähde valitsemaan Saksan tai Yhdysvaltojen välistä, semmoiseen loukkoon ei meitä saa johdatettua. Puolemme on YK ja toisella puolella on Irak, Rovaniemellä Lapin yliopistossa opiskelijoiden tentattavana ollut Lipponen sanoi.

Lipponen arvosteli oppositiojohtaja Anneli Jäätteenmäen puolueettomuuskantaa sanomalla, että puolueettomuuspolitiikka kuului kylmän sodan aikaan, jolloin valittavana oli kaksi puolta. Irakin kysymys on Lipposen mukaan maailmanlaajuisen luonteensa puolesta sellainen, että puolueettomaksi heittäytyminen ei ole mahdollista.

Lipponen kertoi keskustelleensa Irakin tilanteesta Saksan liittokanslerin Gerhard Schroderin sekä Yhdysvaltain presidentin, George W. Bushin kanssa.

-Molemmissa tapaamisissa päällimmäisenä olivat samat asiat-rauhanomainen ratkaisu on löydyttävä, kriisi on ratkaistava YK:n hallinnassa ja asetarkastajille on annettava aikaa.

Lipponen sanoi myös toivovansa, että Irakille annettaisiin mahdollisuus täydelliseen yhteistoimintaan YK:n asetarkastajien kanssa. Irakin kriisin kehittyminen ei saa Lipposen mukaan olla kiinni yhdenkään osapuolen yksipuolisista ratkaisuista.

-YK:n turvallisuusneuvosto on se joka tätä kriisiä hoitaa ja sillä on vastuu. Tuleeko uusi päätöslauselma vai ei, se on turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenten käsissä. Me seuraamme turvallisuusneuvoston päätöksiä.

Lipponen olisi valmis suuntamaan välittömästi humanitarista apua Irakin kansalle, jos maahan päästäisiin Irakin johdolla. Myös mahdollisen sodan jälkeisen tilanteen hoitamiseen on oltava valmiuksia.

-Tähän YK, sen erityisjärjestöt sekä jäsenmaat valmistautuvat. Suomikin on tähän valmistautunut ja auttaminen on suorastaan velvollisuutemme.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme