Mainos
Mainos

Lipponen suomii yhä keskustan toimia Irak-jupakassa

SDP:n puheenjohtaja, puhemies Paavo Lipponen arvostelee voimakkaasti entisen pääministerin Anneli Jäätteenmäen ja keskustan toimintaa Irak-jupakan yhteydessä. Lipponen palaa Irak-skandaaliin Apu-lehden kolumnissaan juuri keskustan ylimääräisen puoluekokouksen kynnyksellä.

-Sanottakoon se vielä kerran: minulla ei ollut mitään tekemistä sen asian kanssa, joka johti Jäätteenmäen eroon, Lipponen painottaa.

Lipposen mukaan ei ole mitään yleistä "Irak-kiistaa", vaan kaksi aivan eri asiaa: toisaalta Jäätteenmäen oma menettely asiakirjojen kanssa, toisaalta poliittinen kysymys Suomen hallituksen menettelystä Irak-asiassa. Jälkimmäisestä hän sanoo olevansa valmis keskustelemaan edelleen koska tahansa. Lipposen mukaan Irak-jupakan opetus on se, että politiikassa johtajuutta tavoittelevalle ei riitä henkilöön käyvä julkisuuden tavoittelu.

-Takana pitää olla myös harkittu, tietoon ja valmisteluun perustuva poliittinen linja, englanniksi policy. Tällaista Jäätteenmäellä ei ollut. Hän sai kuitenkin koko puolueen mukaansa, arvioi Lipponen.

Pelkkä vaalitemppu

Lipponen huomauttaa, että hänen Washingtonissa viime joulukuussa selostamansa Irak-päätöksen oli tehnyt muutama päivä aiemmin valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta yhdessä tasavallan presidentin kanssa.

-Jos Jäätteenmäki olisi toiminut niin kuin Suomen ulkopolitiikasta ja Yhdysvaltain suhteista vastuuta kantavan puoluejohtajan odottaisi toimivan, hän olisi vaatinut heti eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan koolle käsittelemään pääministerin ja näin ollen myös hallituksen sekä tasavallan presidentin toimintaa.

Lipposen mukaan Jäätteenmäki ei lähtenyt ulkoasiainvaliokuntaan kahdesta syystä.

-Ensinnäkin, hänellä ei ollut tosiasiapohjaa moittia pääministeriä ja hallitusta. Toiseksi ja tärkeimpänä motiivina, hän halusi nimenomaan jatkaa julkisuudessa henkilöön käyvää hyökkäystä pääministeriä vastaan, koska se sopi paremmin hänen vaalistrategiaansa, totesi Lipponen.

Kun keskustan koko johto antoi tukensa Jäätteenmäen toiminnalle ja keskustahenkisen lehdistön "kaunakampanjalle", oli koko puolue valinnut Lipposen mukaan tiensä.

-Se laski ilmeisesti, että vaaleihin asti ehditään ylläpitää hämminkiä herkkäuskoisten keskuudessa, Lipponen arvioi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme