Mainos
Mainos

Lipponen: Turvatakuita on haettava Natosta

Entisen pääministerin Paavo Lipposen mielestä Euroopan unioni ei voi tarjota jäsenilleen todellisia turvatakuita. Jos turvatakuita tarvitaan, on käännyttävä Naton puoleen.

- Naton puitteissakin turvatakuut ovat tietysti suhteelliset. Mutta ei Euroopan unionillakaan ole käytössä sellaista sotilaallista kapasiteettia, että sitä voisi tarjota jäsenmaan käyttöön, Lipponen sanoo Huomenta Suomen haastattelussa.

Lipponen täsmentää äskettäin ilmestyneessä Järki voittaa -teoksessaan esittämäänsä Nato-kannanottoa. Perussopimuksen ratifiointi ei riitä Lipposen mielestä turvatakuuksi, vaan Natoon liittymistä olisi harkittava tarkoin.

- Meillähän on varsin vahvat puolustusvoimat verrattuna siihen, mitä me käytämme osuutena bruttokansantuotteesta. Meillä on aina oikeus hakea apua, jos joudumme hyökkäyksen kohteeksi, eli emme nyt ole aivan vailla tukea. Jos me haluamme sotilaallisia turvatakuita, niitä on haettava Natosta.

Tällä hetkellä on Lipposen mielestä kuitenkin hyvä seurata Naton kehitystä ja katsoa, mikä Suomen asema Naton jäsenenä tulisi olemaan. Kiirettä liittymiseen ei Lipposen mukaan ole.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme