Mainos
Mainos

Lipponen varoitti EU-puolustuksesta jättäytymisestä

SDP:n puheenjohtaja puhemies Paavo Lipponen varoittaa antamasta EU:n suurten muutosten kynnyksellä sellaista viestiä, että "on asioita joihin Suomi ei haluaisi koskeakaan".

TV1:n Lauantaiseurassa vierailleen Lipposen mielestä Suomen ei missään tapauksessa pidä ennakolta sulkea pois sitä, että olisimme mukana aivan EU:n puolustusyhteistyön ytimessä.

Lipposen mukaan Suomen EU-politiikan linjaa on jatkettava siten, että Suomi on kaikissa asioissa mukana täysivaltaisena. Joidenkin maiden päästäminen muita tiiviimpään yhteistyöhön ei ole Suomen etujen mukaista. - Maat, jotka ovat keskenään tiiviimmässä yhteistyössä, tulevat saamaan sekä poliittisia että taloudellisia etuoikeuksia, Lipponen totesi.

Lipponen huomautti, että jo Suomen liittyessä Euroopan unioniin turvallisuusnäkökohta oli tärkeä. -Me itse asiassa hyväksyimme sen, että unionissa ajan mittaan voi kehittyä puolustusyhteistyö niinkin pitkälle, että tulee yhteinen puolustus. Sehän sisältyy Maastrichtin sopimukseen. Jos me nyt sitten sanoutuisimme tästä irti, se ei vastaisi sitä alkuperäistä valintaa, eli me olemme tietyssä mielessä jo liittoutuneet unionin jäsenyyteen ja silloin tämän hyväksyneet, hän selvitti.

SDP:n johto tiesi vetäytymisestä

Lipponen kertoi ohjelmassa, että hänen päätöksensä jättäytyä uuden hallituksen ulkopuolelle kypsyi jo vaalituloksen myötä. paljasti, että SDP:n johto ja hallitusneuvottelijat tiesivät hänen päätöksestään jo neuvottelujen aikana. Sen sijaan hallitusneuvottelujen vetäjä Anneli Jäätteenmäki ei tiennyt Lipposen aikeista. Lipponen arvosteli edelleen voimakkaasti Jäätteenmäkeä tavasta, jolla tämä menetteli vaaleja edeltäneessä Irak-jupakassa ja varoitti leikkimästä Suomen Yhdysvaltain-suhteilla. Lipponen ei kuitenkaan myöntänyt, että Jäätteenmäen Irak-puheet olisivat hänen hallituksesta pois jääntinsä ainakaan ainoa syy. Lipposen mukaan hänen sivuun jäännissään kyse oli "kokonaisvaltaisesta" ratkaisusta.

(Seitsemän uutiset 03.05.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme