Mainos
Mainos

Lisää lämmintä luvassa

Hellettä on ollut reilusti tänä kesänä, mutta sitä saattaa riittää vielä jatkossakin. Suomen kaikkien aikojen lämpöennätys tehtiin 1914.

Heinäkuussa on joka päivä ollut hellettä jossakin päin maata kuun toisesta päivästä alkaen. Helteestä puhutaan, kun lämpömittari kipuaa plussan puolelle 25 asteen verran.

Vaikka tänään on pilvisempää ja vähän viileämpää, sään on ennustettu taas lämpenevän viikonvaihteessa.

- Pisin yhtenäinen helleputki on ollut kahdeksan päivän mittainen. Se mitattiin hyvin laajasti eteläisessä Suomessa 6.-13. heinäkuuta, kertoo erikoistutkija Ari Venäläinen Ilmatieteen laitoksesta.

- Heinäkuu on tyypillisesti lämpimin kuukausi Suomessa. Hellettä on ollut tänä vuonna jo reilusti, mutta on ihan hyvin mahdollista, etteivät kaikki kesän helteet ole vielä menneet, Venäläinen rauhoittelee lomallelähtijöitä.

Jos historiaa katsotaan, niin pisin yhtenäinen hellejakso on ollut Suomessa vuonna 2003. Helleputken pituus oli silloin eteläisessä Suomessa usealla havaintopaikalla 22 päivän pituinen.

- Vuonna 2003 hellejakso alkoi 14. heinäkuuta ja päättyi 4. elokuuta. Utissa oli samana vuonna 21 päivän helleputki 14.7.-3.8.

Kuluvana kesänä on lisäksi hellettä ollut yhtäjaksoisesti kuutena päivänä 17.-22. kesäkuuta muutamilla asemilla eteläisessä Suomessa.

Kaikkien aikojen lämpöennätykseen vielä matkaa

Tämän kesän lämpimintä on ollut Kanta-Hämeessä Lammilla 32,1 astetta, joka mitattiin 8. heinäkuuta.

- Suomen kaikkien aikojen lämpöennätys 35,9 astetta mitattiin 9. heinäkuuta vuonna 1914 Turussa. Silloin oli kyseessä oli joku hyvin lämmin etelästä tullut ilmamassa, koska samana päivänä mitattiin Jyväskylässä 35 ja Heinolassa 34 ja Kuopiossa 33,7 astetta, sanoo Venäläinen.

Vaikka Suomessa on mitattu moisia lukuja, niin maapallolla mitattuun kaikkien aikojen lämpöennätykseen on vielä matkaa. Sellainen syntyi 10. heinäkuuta 1913 Kalifornian Death Walleyssä, kun mittari näytti peräti 56,7 plusastetta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme