Mainos
Mainos

Lisäbudjetista rahaa Suomenlahden öljyntorjunta-alukseen

Aluksen on tarkoitus korvata merivoimien nykyinen öljyntorjunta-alus Hylje sekä kaapelialus Putsaari.

Suomenlahdelle kaavailtu uusi öljy- ja kemikaalivahinkojen torjuntaan soveltuva monitoimialus on saamassa rahaa valtion seuraavasta lisäbudjetista. Valtiovarainministeriö esittää, että Suomen ympäristökeskus saisi valtuudet hankkia enintään 33 miljoonan euron hintaisen aluksen yhdessä merivoimien kanssa.

Aluksen on tarkoitus korvata merivoimien nykyinen öljyntorjunta-alus Hylje sekä kaapelialus Putsaari. Hankinnan kulut jakautuisivat kolmelle vuodelle.

Myös Vuosaaren sataman liikenneväylien rakentamiseen on luvassa lisärahaa. Keskiviikkona julkistettuun lisäbudjettiesitykseen sisältyy hankkeelle kymmenen miljoonan euron rahoitus.

Yhteensä liikennehankkeille on lisäbudjetissa varattu 32 miljoonaa euroa, mutta siitä suurin osa kertyy EU:n Ten-tuista ja edellisenä vuonna käyttämättä jääneistä varoista. Ten-tukea on saatu muun muassa perusradanpitoon ja ratojen sähköistykseen.

Kokonaan uusi hanke on Suurikuusikon kaivosalueelle Kittilään rakennettava tieyhteys, joka maksaa noin kaksi miljoonaa euroa.

Lisäbudjettiesityksen loppusumma on 518 miljoonaa euroa, mistä 356 miljoonaa aiotaan käyttää valtionvelan lyhentämiseen ja 50 miljoonaa sen korkoihin. Jäljelle jäävästä summasta suurin osa jakautuu pienehköihin yksittäisiin lisäyksiin eri hallinnonalojen budjeteissa.

Tulopuolella valtion kassaan on kertynyt odotettua enemmän valtion osakkuusyhtiöistä saatuja osinkoja. Lisäksi yksityinen kulutus on kasvanut ennakoitua nopeammin, mikä on kasvattanut arvonlisäverojen kertymän selvästi ennakoitua suuremmaksi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme