Mainos
Mainos

Lisärajoituksia kalojen VHS-taudin vuoksi

Länsirannikolle levinnyt kalojen VHS-tauti on johtanut uusiin rajoituksiin. Maa- ja metsätalousministeriö on asettanut Pyhämaassa toukokuussa todetun tartunnan vuoksi rajoitusalueen, johon kuuluvat Uudenkaupungin, Pyhärannan ja Rauman kuntien alueella sijaitsevat kalanviljelylaitokset sekä muutama rajoitusalueelle laskeva joki.

VHS-tautia on todettu toistaiseksi yhdellä rajoitusalueen laitoksella. Ministeriö muun muassa määräsi, että elävien viljelykalojen, mädin ja maidin kuljettaminen pois rajoitusalueilta on kielletty. Kasvatettuja kaloja saa kuljettaa rajoitusalueelta vain perattuna. Taudin leviämistä yritetään estää myös erilaisilla desinfiointimääräyksillä. Kalastettua luonnonkalaa saa toimittaa rajoitusalueelta perkaamattomana elintarvike- tai teollisuuskäyttöön tai turkiseläinten rehuksi.

Ministeriö painottaa, ettei kalojen perkausjätteitä saa jättää rannalle eikä veteen. Vähäisen perkuujätteen voi haudata maahan lähelle pyyntipaikkaa.

Tauti ei tartu ihmiseen, eikä oireettomien kalojen elintarvikekäytölle ole ministeriön mukaan esteitä. Helposti leviävää VHS-tautia tavattiin Suomessa ensimmäisen kerran vuonna 2000.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme