Mainos
Mainos

Lista: Ainakin nämä vesitornit ovat samanlaisia kuin Jyväskylän romahtanut torni

Jyväskylän Kangasvuoressa romahtaneen vesitornin kaltaisia elementtivesitorneja on rakennettu Suomeen yhteensä 19 kappaletta. Tornit ovat tyypiltään niin sanottuja MJ-torneja, jotka ovat saaneet nimensä kehittäjänsä mukaan.

Elementeistä kootuista torneista on saatu vesitiiviitä asentamalla sisälle vesitiivis elintarvikemuovista tehty pussi. Betoni-lehdessä vuonna 2008 julkaistun artikkelin mukaan elementtitorneja rakennettiin 60- ja 70-luvuilla ympäri Suomea ja ulkomaillekin.

Suomessa Jyväskylän tornin kaltaisia MJ-torneja on Betoni-lehden mukaan ainakin:

– Nurmijärvellä keskustassa, Klaukkalassa ja Rajamäellä,

– Tuusulassa, jonka torni Helsingin Sanomien mukaan on purettu tänä vuonna,

– Vantaan Hakunilassa, Tikkurilan Hiekkaharjussa ja Korsossa, jonne rakennettiin neljän tornin yhdistelmä,

– Lammilla,

– Iitin Kausalassa,

– Tammisaaressa,

– Iisalmessa,

– Porvoossa,

– Äetsässä ja

– Kuhmoisissa

Ulkomailta suomalaisten sinne viemiä MJ-elementtitorneja löytyy ainakin Nigeriasta, Libyasta, Irlannista ja Saudi-Arabiasta. Kaikkialla suomalaiset eivät ole olleet urakoitsijoina, vaan torneja on tehty esimerkiksi lisenssillä.

Betoni-lehden artikkelissa kerrotaan, että varsinkin ensimmäisissä elementtitekniikalla rakennetuissa torneissa on ollut pakkasrapautumista ja raudoitteiden puutteita, minkä vuoksi niitä on jouduttu 20–30 vuoden jälkeen korjailemaan.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot