Mainos
Mainos

Lista: Ainakin nämä vesitornit ovat samanlaisia kuin Jyväskylän romahtanut torni

Jyväskylän Kangasvuoressa romahtaneen vesitornin kaltaisia elementtivesitorneja on rakennettu Suomeen yhteensä 19 kappaletta. Tornit ovat tyypiltään niin sanottuja MJ-torneja, jotka ovat saaneet nimensä kehittäjänsä mukaan.

Elementeistä kootuista torneista on saatu vesitiiviitä asentamalla sisälle vesitiivis elintarvikemuovista tehty pussi. Betoni-lehdessä vuonna 2008 julkaistun artikkelin mukaan elementtitorneja rakennettiin 60- ja 70-luvuilla ympäri Suomea ja ulkomaillekin.

Suomessa Jyväskylän tornin kaltaisia MJ-torneja on Betoni-lehden mukaan ainakin:

– Nurmijärvellä keskustassa, Klaukkalassa ja Rajamäellä,

– Tuusulassa, jonka torni Helsingin Sanomien mukaan on purettu tänä vuonna,

– Vantaan Hakunilassa, Tikkurilan Hiekkaharjussa ja Korsossa, jonne rakennettiin neljän tornin yhdistelmä,

– Lammilla,

– Iitin Kausalassa,

– Tammisaaressa,

– Iisalmessa,

– Porvoossa,

– Äetsässä ja

– Kuhmoisissa

Ulkomailta suomalaisten sinne viemiä MJ-elementtitorneja löytyy ainakin Nigeriasta, Libyasta, Irlannista ja Saudi-Arabiasta. Kaikkialla suomalaiset eivät ole olleet urakoitsijoina, vaan torneja on tehty esimerkiksi lisenssillä.

Betoni-lehden artikkelissa kerrotaan, että varsinkin ensimmäisissä elementtitekniikalla rakennetuissa torneissa on ollut pakkasrapautumista ja raudoitteiden puutteita, minkä vuoksi niitä on jouduttu 20–30 vuoden jälkeen korjailemaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme