Mainos
Mainos

Listeriatapaukset lisääntyivät loppuvuodesta

Marraskuun alun jälkeen sairastuneet ovat pääosin eteläsuomalaisia vanhuksia. Tartunnan aiheuttanutta elintarviketta selvitellään jatkotutkimuksin.

Listeriatapaukset ovat lisääntyneet loppuvuodesta. Marraskuun alusta lähtien Suomessa on Kansanterveyslaitoksen mukaan todettu yhteensä 12 Listeria monocytogenes -bakteerin aiheuttamaa vakavaa yleisinfektiota eli listerioosia. Sairastuneista kaksi on kuollut.

Sairastuneet ovat olleet pääosin Etelä-Suomesta. Suurin osa heistä on ollut 65 vuotta täyttäneitä tai vanhempia. Lähes kaikilla vastustuskyky on ollut jo aiemmin heikentynyt. Yksikään sairastuneista ei ole ollut raskaana. Tartunnan aiheuttanutta elintarviketta selvitetään jatkotutkimuksin.

Suomessa esiintyy vuosittain yleensä 20-50 listerioositapausta. Viime vuonna niitä oli 37 ja tänä vuonna on diagnosoitu jo 46 tapausta.

Elintarviketurvallisuusvirasto ja Kansanterveyslaitos muistuttavat, että tyhjiöpakatuissa graavisuolatuissa ja kylmäsavustetuissa kaloissa voi esiintyä Listeria monocytogenes -bakteeria, joka voi aiheuttaa erityisesti riskiryhmiin kuuluvien sairastumisen. Listeriariskiä voidaan vähentää säilyttämällä tyhjiöpakattuja kalatuotteita alle +3 C-asteessa. Evira suosittaa asian huomioimista ruoan jääkaappisäilytyksen yhteydessä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme