Mainos
Mainos

Liukas keli voi lukita vanhuksen kotiinsa

Ensin lumimyräkkää, sitten auraamattomat kulkureitit, nyt peilikirkas jää kävelyteitä peittämässä. Pääkaupunkiseudulla asuvien kulkeminen on ollut varsinkin viime päivinä varsinaista tasapainoilua.

Erityisen ongelmallinen keli on ollut monelle iäkkäälle. Liikkuminen voi olla jo muutenkin epävarmaa, ja kaatuminen saattaa aiheuttaa herkästi vakaviakin luunmurtumia ja ruhjeita.

Iäkkäiden ahdinko näkyy monen vapaaehtoispalveluita välittävän järjestön toiminnassa. Yksi näistä on HelsinkiMissio, joka tarjoaa ikääntyville monenlaista vapaaehtoistyöhön perustuvaa apua ja tukea.

- Iäkkäiltä asiakkailta tulee päivittäin pyyntöjä. Voidaan toivoa seuraa kaupassa tai apteekissa asioimiseen, kun ei uskalleta lähteä yksin kävelemään, kertoo HelsinkiMission SeniorTrainer-projektin päällikkö Maria Mäntylä-Granda.

SeniorTrainer-projektissa vapaaehtoisia koulutetaan muun muassa keikka-auttajiksi arjen haasteisiin.

- Se on iso ongelma, jos ikääntynyt jää kotiinsa neljän seinän sisälle vain sen takia, että hän ei pysty näillä keleillä kulkemaan. Aika usein keikka-apua pyytäessä asiakas mainitsee, että tiet ovat sellaisessa kunnossa, että hän ei uskalla lähteä yksin kulkemaan.

Talvi voi joskus yllättää autoilijat, mutta ikääntyneitä lumi ja pakkanen ei ole yllättänyt.

- Viime talvihan oli melko samanlainen. Jo syksyllä ikääntyneet ovat varautuneet talveen ja kertoneet, että vaikka kesällä he ovat liikkuneet paljonkin, niin talvella he eivät välttämättä pysty tai uskalla lähteä asioille, Maria Mäntylä-Granda.

Mäntylä-Granda kiittelee vapaaehtoisten innostusta ja määrää.

- Tällainen toiminta kiinnostaa ihmisiä todella paljon, auttamisenhalu tuntuu jopa lisääntyvän koko ajan. SeniorTrainer-projektissa vapaaehtoiset vastaavat nimenomaan konkreettisiin ja myös kertaluontoisiin avunpyyntöihin. Myös kiireiset haluavat antaa edes vähän aikaansa. Välttämättä kaikki eivät halua tai pysty antamaan rahaa, joten he antavat vapaa-ajastaan, Mäntylä-Granda kiittelee.

Tarvitsetko vapaa-ehtoisen apua? Kiinnostuitko vapaaehtoistyöstä? Lisätietoja löytyy järjestöjen omilta sivuilta.

Lisäksi moni seurakunta järjestää vapaaehtoistoimintaa

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme