Mainos
Mainos

Liukkaus yllättää autoilijat joka syksy

Talvi yllättää autoilijat kerta toisensa jälkeen. Syynä on syksyisten kelien arvaamattomuus ja ihmisten haluttomuus vaihtaa renkaista ennen kuin on aivan pakko.

Suuri osa autoilijoista ajaa huonosta kelistä huolimatta edelleen kesärenkailla. Poliisin mukaan ilmiö tuntuu toistuvan joka syksy. Nyt sitä korostaa vielä ennuste ilmojen lämpenemisestä. Säiden vaihtelut saattavat kuitenkin syksyisin olla nopeita.

- Talvirenkaat tulee vaihtaa ajoissa eikä jäädä odottelemaan ensimmäisiä liukkaita, sanoo komisario Taisto Kuhlman Lahden poliisilaitokselta.

Syksyn ensimmäisille liukkaille keleille on myös ominaista suuret vaihtelut lyhyelläkin matkalla.

- Esimerkiksi eilisaamuna tuulisille paikoille tuiskutti lunta, joka jäätyi tien pintaan. Myös risteykset olivat liukkaita. Läheskään kaikissa autoissa ei kuitenkaan ollut talvirenkaita, joita keli olisi ehdottomasti edellyttänyt. Toisaalta autoilijat olivat varovaisia ja pitivät etäisyydet riittävinä, arvioi komisario Kuhlman.

Nastarenkaita saa käyttää marraskuun alusta huhtikuun 24:nteen päivään. Sään tai kelin edellyttäessä niitä tulee käyttää myös muulloin. Talvirenkaat on vaihdettava viimeistään joulukuun ensimmäisenä päivänä. Niitä on käytettävä joulu,- tammi- ja helmikuun ajan kokonaismassaltaan enintään 3,5 tonnin henkilö-, erikois- ja pakettiautoissa.

Renkaiden kunto tarkistettava

Myös Ajoneuvohallintokeskus suosittaa renkaiden vaihtoa ja niiden tarkistamista.

- Vaihdon yhteydessä on tarkistettava talvirenkaiden kunto ja niiden soveltuvuus autoon. Auton rekisteritietoihin on merkitty ajoneuvolle parhaiten soveltuvia rengaskokoja. Ajo-ominaisuudet riippuvat suuresti myös rengaspaineista. Ne eivät saa poiketa valmistajan suosituksesta alaspäin enempää kuin 20 prosenttia, sanoo ylitarkastaja Sami Peuranen Ajoneuvohallintokeskuksesta.

Määräysten mukaan talvirenkaiden urasyvyyden tulee olla vähintään 3 millimetriä rengaskuvion pääurien leveydeltä.

Kitkarenkaiden pito-ominaisuudet ovat parhaimmillaan lumisella tiellä.

- Jäisellä tiellä nastarenkaiden pitävyys on kuitenkin huomattavasti parempi, mutta ne kuluttavat enemmän teitä, toteaa Peuranen.

Jos nastarenkaita käytetään, ne on oltava kaikissa pyörissä. Ajoneuvohallintokeskus kehottaa ajamaan nastarenkaat sisään maltillisesti turhia jarrutuksia ja suuria nopeuksia vältellen. Renkaiden vaihdossa on huomioitava oikea pyörimissuunta. Näin vältytään nastojen irtoamisilta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme