Mainos

Lohenkalastukseen uusia rajoituksia

Maan hallitus yrittää pelastaa Tornionjoen ja Simojoen luonnonlohikannat uusin rajoituksin.

Valtioneuvosto on päättänyt uudesta lohiasetuksesta, jonka myötä lohenkalastus meressä siirtyy pääasiassa ammattikalastajille. Lohenkalastukseen tulee yleisrajoituksia Pohjanlahden neljälle vyöhykkeelle. Asetus tulee voimaan jo 15. huhtikuuta.

Kotitarvekalastajat saavat pyytää lohta isorysällä vasta kaksi viikkoa yleisrajoitusten päätyttyä, kun se ammattikalastajille sallitaan jo viikkoa ennen rajoitusten päättymistä. Viehekalastuksessa Simojoessa ja yleisrajoitusten aikana merialueella saa ottaa saaliiksi enintään yhden lohen päivää ja kalastajaa kohden.

Lohenkalastuskysymykset ovat perinteisiä riita-aiheita. Valtioneuvosto joutui nytkin äänestämään asiasta. Lievennyksiä rajoituksiin esittänyt kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin (r.) jäi kuitenkin äänestyksessä yksin.

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) luonnehti syntynyttä ratkaisua kompromissiksi.

- Kirkko tehtiin keskelle kylää, hän kuvaili pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Hallitus uskoo, että asetus vähentää yhdessä EU:n vuoden alussa voimaan tulleen ajoverkkokiellon kanssa merkittävästi avomeren lohisaaliita. Anttila kertoi, että saaliit ovat ajoverkkokiellon johdosta jo puolittuneet.

Tornionjoki ja Simojoki ovat Suomen viimeiset Itämereen laskevat joet, joissa on vielä luonnonvarainen nousulohikanta. Hallitus määrittelee ne merkittäväksi kansallisomaisuudeksi, jonka säilyttäminen on ensiarvoisen tärkeää.

Valtioneuvosto liitti päätöksensä lausuman, jonka mukaan asetuksen vaikutuksia seurataan tiiviisti. Jos tulokset eivät ole toivottuja, asiaan palataan vuoden kuluttua.

Taimenen alamitta pitenee

Nyt päätetyt yleisrajoitukset alkavat kaikilla vyöhykkeillä huhtikuun alussa. Rajoituksia pidennettiin myös vuorokaudella loppupäästä. Ne kestävät Selkämerellä 16.6. asti, Merenkurkussa 21.6. asti, Perämerellä 26.6. asti ja Perämeren pohjukassa 1.7. asti.

Lohenkalastus isorysillä sallitaan ammattikalastajille seitsemän viimeisen vuorokauden ajan ennen yleisrajoitusten päättymistä enintään kahdella hylkeenkestävällä isorysällä ammattikalastajaa kohden. Kaikki mitan täyttävät lohet saa pitää.

Samalla kalastusasetukseen tehtiin muutoksia. Merilohen 50 sentin alamitta muutettiin koskemaan koko Perämerta ja meritaimenen alamitta nostettiin 50 senttimetriin koko merialueella. Tällä pyritään tukemaan meritaimenkantojen elpymismahdollisuuksia.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot