Mainos
Mainos

Lohi ja tekoallas koplattiin yhteen

Etelä-Savon maakuntajohtaja Matti Viialainen haluaisi koplata yhteen Kollajan tekoaltaan rakentamisen ja Saimaan luonnonlohikannan pelastamisen.

Ei tarvitsisi kuin poistaa käytöstä Palokin ja ehkä myös Hiitolan vesivoimala, niin lohi pääsisi taas nousemaan Heinäveden koskiin. Suunnitelmaan sisältyy myös savolainen vaihtokauppa.

- Pari pientä voimalaa puretaan täällä Itä-Suomessa ja sitten voidaan rakentaa pohjoisessa lisää, esimerkiksi tämä Kollajan paljon suurempi voimala. Eli lohi hyötyisi, saataisiin uutta energiaa ja sillä tavalla tämä vaihtokauppa olisi eduksi Suomelle, EU:lle ja luonnolle, sanoo Viialainen.

Viialaisen ja matkailuyrittäjien haave on, että saimaanlohi nousisi ennallistettuihin koskiin ja lisääntyisi luonnollisesti.

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki pitää avausta mielenkiintoisena mutta näkee siinä myös monia ongelmia.

Lehtomäen mielestä Kollajan allashankkeen toteuttamismahdollisuudet on kyllä syytä tutkia, mutta ilman ylimääräisiä vaihtokauppakytkentöjä.

- Toivon että syksyn strategiakeskustelussa myös Kollajan allashanke saa oman huolellisen itsenäisen arviointinsa, Lehtomäki sanoo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme