Mainos
Mainos

Lohikiintiöistä kova riita - EU:lta päätös tänään

Kalastajia jakanut ja riitaa aiheuttanut päätös kalastuskiintiöistä tehdään tänään alkavassa EU-neuvoston kokouksessa.

Suomea kokouksessa edustaa maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen. Erikoisen tilanteesta tekee se, että Koskisen esittämä EU-komission mukainen hallituksen esitys kaatui Suuressa valiokunnassa perjantaina äänin 13-12. Näin ollen Suomen kantana on rajoittaa kalastusta 54 000 loheen vuodessa.

Asiasta oltiin erimielisiä jo EU-ministerivaliokunnassa, sillä ympäristöministeri Ville Niinistön esitystä kannattivat Paavo Arhinmäki ja Erkki Tuomioja. Molemmat asiantuntijavaliokunnat olivat myös alemman kiintiön kannalla.

Ville Niinistön mukaan puolitettaessa Itämeren lohikiintiöt, voidaan kiintiöitä nostaa kestävällä tavalla kaksin tai kolminkertaiseksi jo 5-10 vuoden aikana.

– Kestävät kalastuskiintiöt ovat kaikkien etu, lohen kalastus sukupuuttoon kaikille haitaksi, Niinistö kirjoitaa Twitter-tilillään.

Vastoin hallituksen suurempaa esitystä kannattanut kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki perusteli päätöstään selvillä tieteellisillä perusteilla.

– Jotta ylipäätään lohta on myös tulevaisuudessa saatavilla, on huolehdittava sen turvaamisesta riittävällä tasolla, Arhinmäki perustelee.

Suurimpana ongelmana Arhinmäki pitää kuitenkin laitonta kalastusta, joka johtaa kalakannan heikentymiseen.

– Esimerkiksi Puolassa kalastetaan kiintiöiden ohi, ja tähän tarvittaisiin tiukempaa valvontaa, Arhinmäki sanoo.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot