Mainos
Mainos

Lokakuu oli lämmin, tuulinen ja sateinen

Päättynyt lokakuu oli Ilmatieteen laitoksen mukaan koko maassa tavanomaista lämpimämpi ja tuulisempi. Lisäksi kaikkialla on satanut runsaasti. Paikoin sademäärä on ollut kaksinkertainen pitkän ajan keskiarvoon verrattuna.

Äkäisimmillään tuulet puhalsivat 5. ja 26. päivä, jolloin merialueilla oli yleisesti myrskyä. Esimerkiksi Korppoon Utössä tuulennopeudeksi mitattiin 5. lokakuuta 25 metriä sekunnissa.

Kuukauden keskilämpötilat pysyttelivät lähes koko maassa plussan puolella, vain Pohjois-Lapissa jäätiin vähän nollan alapuolelle. Kaiken kaikkiaan meillä oli lokakuussa pari astetta tavanomaista lämpimämpää. Korkein lämpötila, 14,7 astetta, mitattiin Ahvenanmaan Jomalassa 11. päivä ja kuukauden alin lämpötila, 15,8 pakkasastetta, Kittilän Pokassa 31. päivä.

Vettä satoi eniten etelärannikolla, maan lounaisosassa, Kainuussa ja Koillismaalla. Näillä alueilla sadetta saatiin yleisesti puolitoistakertainen määrä, paikoin jopa kaksinkertainen määrä pitkäaikaiseen keskiarvoon nähden. Lokakuun suurin vuorokautinen sademäärä, 38 milliä, kertyi Helsingin Kumpulassa 26. päivä.

Lunta oli lokakuun lopussa jonkin verran Keski- ja Pohjois-Lapissa ja paikoin myös Ylä-Savossa ja Kainuussa. Eniten lunta on Sodankylän Lokassa, yli kymmenen senttiä.

Keskimäärin terminen talvi alkaa lähes kaikkialla maan pohjoisosassa lokakuun loppuun mennessä, joten tänä vuonna talven tulo on selvästi myöhässä tavanomaiseen verrattuna. Terminen talvi alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi nollan asteen alapuolelle.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme