Mainos
Mainos

Lomahaavereista vakuutusyhtiöille entistä isommat kulut

Tissuttelu pitkin päivää lisää tapaturmia.

Lomailijoille sattuvat tapaturmat ja sairastumiset ovat vakuutusyhtiöiden mukaan lisääntyneet. Ulkomailla sairastuu tai loukkaantuu vuosittain tuhansia suomalaisia.

Matkavakuuttajien korvauskuluja nostaa etenkin suomalaisten matkailuinto.

-Viime vuonna matkasairauksien ja tapaturmien kasvu oli noin seitsemän prosenttia. Se johtuu matkailun lisääntymisestä ja samalla vakuutusmyynnin kasvusta, arvioi Eurooppalaisen korvauspalvelupäällikkö Christian Lindgren.

If Vahinkovakuutuksen korvausasiantuntijan Ulla Salkoviiri-Laurin mukaan tapaturma-alttiuteen vaikuttaa myös lomien pidentyminen.

-Monet lomailevat esimerkiksi Thaimaassa jopa pari kuukautta. Mitä kauemmas matkustaa ja mitä kauemmin loma kestää, sitä suurempi riski on sairastua.

Korvauksista satoja valituksia

Erityisesti hoito yksityisklinikalla maksaa ulkomailla paljon. Uusissa lomakohteissa hoito on usein halvempaa kuin turistien suosikkimaissa.

-Hoidon hinta on monissa maissa noussut, kun sairaaloiden taso on parantunut. Samalla kasvavat vakuutusyhtiöiden kulut, kertoo korvausasiantuntija Maarit Hautakoski Tapiolasta.

Tapiolan tilastojen mukaan matkustajavahinkojen määrä on hypännyt noin 10 prosenttia.

Sairaalahoito Yhdysvalloissa voi Ifin selvityksen mukaan kustantaa päivässä tuhansia euroja. Ambulanssilennon hinta Euroopasta voi kivuta jopa 20000 euroon. Luvut perustuvat Ifin sopimusklinikkojen arvioihin.

Kaikkea matkavakuutuskaan ei kata. Kuluttajien vakuutustoimistoon tulvi viime vuonna yli 480 valitusta.

Jaostopäällikkö Riitta Haapasaaren mukaan yleisin syy yhteydenottoon on epäselvyys korvauksessa, kun vanha vaiva on äitynyt matkalla.

-Jos henkilöllä on todettu sydäntauti ja hän saa yllättäen sydänkohtauksen, vakuutus korvaa vain akuutin hoidon. Ihmisten voi olla vaikeaa hyväksyä, että muut kulut pitää maksaa itse.

Alkoholilla usein osuutta

Erilaisten vakuutusten ja vakuutusehtojen kirjo on suuri. Haapasaari kehottaa tutkimaan tarkasti, mitä oma matkavakuutus kattaa.

-Vakuutuksissa on pitkä litania rajoitusehtoja. Etenkin tapaturmiin liittyy lista asioita, jonka yhteydessä sattuneita tapaturmia ei korvata. Yleensä ehdoissa on lueteltu riskialttiit harrastukset, kuten sukeltaminen.

Suomalaisten onnettomuudet liittyvät usein liikenteeseen, lomaharrastuksiin tai alkoholin käyttöön. Vakuutusyhtiöillä on oikeus vähentää korvauksen määrää, jos haaveri sattuu humalassa.

- Lomalla käyttäydytään usein toisin kuin kotona. Tapaturmia sattuu, kun alkoholia nautitaan pitkin päivää tai ajetaan moottoripyörällä ilman suojaimia, Ifin Salkoviiri-Lauri sanoo.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme