Mainos
Mainos

Lomalainen, älä houkuttele murtovarkaita kotiisi

Talvilomien aikaan asumattoman näköinen koti houkuttelee murtovarkaita. Poliisin mukaan mitään suurta asuntomurtojen piikkiä ei kuitenkaan ole odotettavissa.

–  Ei yksittäinen hiihtolomaviikko tarkoita asuntomurroissa mitään erityistä hyppäystä. Saman verran silloin on asuntomurtoja kuin yleensäkin, kertoo rikoskomisario Mikko Halme Helsingin poliisista.

Tavallista useampi on kuitenkin loma-aikaan poissa kodistaan, joten hiljainen, pimeä ja mahdollisesti luminen koti houkuttelee varkaita paikalle.

Poliisin mukaan kodin turvallisuutta voi parantaa pienillä teoilla: Kerrostalossa ehdoton turvakeino on ulko-oven takalukitus ja mahdollisesti vielä turvalukko. Maanpinnalla olevien asuntojen, kuten rivi-, pari- ja omakotitalojen kanssa kannattaa lukituksen varmistamisen lisäksi sopia huolenpidosta naapurien kanssa.

– Aikanaan itsekin omakotitalossa asuneena hoidimme niin, että paikalle loman aikana jäänyt naapuri hoiti poissaolevilta mahdolliset lumityötkin, jotta koti pysyi asutun näköisenä, Halme kertoo.

Postilaatikko tyhjäksi ja verhot auki

Halmeella on poliisina parinkymmenen vuoden kokemus asuntomurroista. Vaikka ulkomaiset rikollisliigat ovat alkaneet entistä enemmän tehtailla asuntomurtoja Suomessa, on silti suurin osa selvitetyistä asuntomurroista suomalaisten tekemiä.

Myös vartiointifirmoista kehotetaan pitämään kodit asutun näköisinä. Securitas Oy:n varatoimitusjohtaja Esa Oksasen mukaan suuri osa suomalaiskodeista on vailla hälytysjärjestelmää.

– Murtojen välttämiseen on paljon ohjeita, mutta jos hoitaa postilaatikkojen tyhjennyksen jotenkin, jättää verhot mieluummin auki kuin kiinni ja valot johonkin päälle, niin koti näyttää jo enemmän asutulle kuin hylätylle, Oksanen miettii.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme