Mainos
Mainos

Lomat loppuvat - väkeä katkolle

Valtaosa alkoholiriippuvaisista ja riskikuluttajista sinnittelee työelämässä. Tämä näkyy pian piikkinä päihdepalveluissa, kun kaikki eivät saakaan omin avuin poikki lomalla alkanutta putkea.

A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Pekka Heinälä kertoo, että heillä asiakasmäärien kasvu ajoittuu elo-syyskuulle.

- Me saamme lomien jälkeen aina uusia asiakkaita, jotka ovat pärjänneet töissä juomisensa kanssa, mutta lomalla on ollut liikaa vapaata aikaa juoda. Lomien jälkeen meille tulee töissä oleva porukka, jolla on niin sanotusti kulissit kunnossa.

Heinälän mukaan heidän asiakkaistaan noin puolet on työssäkäyviä ihmisiä, loput ovat työttömiä tai eläkeläisiä.

Heinälä neuvoo avun hakuun, jos juomista ei saa yksin poikki. A-klinikkasäätiö hoitaa noin puolet päihdeongelmaisten avopalveluista. Loput ovat työterveyshuollossa tai kunnan peruspalveluissa.

Joskus oma työkunto olisi syytä testauttaa työterveyshuollossa, vaikka putki katkeaisikin ennen ensimmäistä työpäivää. Varsinkin jos ajaa esimerkiksi bussia tai taksia.

- Keskittymis- ja päättelykyky sekä reagoimisnopeus voi olla heikko viikonkin ajan ryyppyputken katkeamisen jälkeen.

Haitat paisuvat hitaasti

Alkoholiriippuvaisia arvioidaan olevan kahdeksan prosenttia miehistä ja kaksi naisista. Alkoholiriippuvaisista noin 70 prosenttia on työelämässä. Ylilääkäri Timo Leino Työterveyslaitokselta kertoo, että ihmiset pystyvät peittelemään yllättävän hyvin lääkäriltäkin alkoholiongelmaansa.

- Potilaalla voi olla paljon epämääräisiä vaivoja, joille ei löydy yhteistä nimittäjää, silloin taustalla saattaa olla alkoholi. Myös ahdistuksen ja masennuksen takaa löytyy aika ajoin runsasta alkoholin käyttöä.

Leino suosittelee Audit-kyselyä potilaan juomatapojen selvittelyyn. Naisilla suurkulutuksen riskiraja on 16 annosta viikossa tai viisi annosta kerralla ja miehillä vastaavat luvut 24 ja seitsemän.

Näidenkään rajojen alla pysyminen ei takaa, etteikö juomisesta aiheutuisi terveyshaittoja. Liika juominen syö salakavalasti työkuntoa. Se nostaa työkyvyttömyysriskiä. Leinon mukaan alkoholi lisää myös työtapaturmariskiä ja sairauspoissaoloja.

- Vaikkei olla aina sairauslomalla, niin näitä krapulapäiviä kertyy vuosittain melkoinen määrä, jolloin työsuoritus on heikentynyt.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot