Mainos
Mainos

Lomautus uhkaa Utsjoen kunnan henkilöstöä

Rajusta talouskriisistä ulospääsyä etsivä Utsjoen kunta on antanut ennakkoilmoituksen koko henkilöstönsä lomauttamisesta.

Helmikuussa uhkaava lomautus koskee noin 125 työntekijää. Lomautus tuotiin ylimääräisenä asiana kunnanhallituksen tämänpäiväiseen kokoukseen. Hallitus hyväksyi yksimielisesti esityksen ennakkoilmoituksesta siitä huolimatta, että vaikutusten tunnustetaan rampauttavan kunnan toimintaa pahoin kaikilla sektoreilla.

Kunnanjohtaja Jari Kotimäen mukaan lomautus vietäisiin läpi kolmessa kuukaudessa niin, että henkilöstö työskentelisi 50-prosenttisella työajalla. Lomautus toisi arviolta 340 000 euron (parin miljoonan markan) säästön. Säästö on kuitenkin lähinnä kosmetiikkaa, sillä kunta velkaantuu yli 218 000 euron (1,3 miljoonan markan) kuukausitahtia. Jos kierre katkaistaisiin henkilöstöä supistamalla, olisi miltei puolet kunnan työntekijöistä irtisanottava.

Utsjoki on ensimmäisenä kuntana jättänyt hakemuksen kuntaselvityksestä. Valtioneuvostosta ja sisäministeriöstä ei kuitenkaan ole toistaiseksi saatu vastausta valtion selvitysmiehen mahdollisesta asettamisesta.

Kotimäki korostaa, että kunta on itsekin valmis etsimään säästökohteita, ja toiminnoissa on varmasti vielä järkeistämisen varaa. Ei kuitenkaan niin paljon, että talous nostettaisiin terveelle pohjalle pelkin omin eväin. Selvitysmiehen avulla kunta haluaa pikemminkin osoittaa käytännössä, että myös muut keinot ovat tarpeen. Kotimäki muistuttaa, että kunnan talouden kriisiytyminen loukkaa jo nykyisellään ihmisten perustuslaillisia oikeuksia.

Utsjoen budjettialijäämä on tällä hetkellä vajaat 2,5 miljoonaa euroa (13-14 Mmk). Vuoden 2004 lopulla pakkasta lasketaan nykykehityksellä olevan jo noin 10 miljoonaa euroa (60 Mmk). Kassavajeen epäillään olevan ensi vuonna 250 000 euroa (15 Mmk). - Noin 1 400 asukkaan kunnan selviytyminen pelkin omin säästöin onkin täysi epäyhtälö, Kotimäki väittää.

Maaselvitys takaisin käännettäväksi

Esimerkki voimavarojen hiipumisesta saatiin saman tien, kun äskettäin valmistunut Ylä-Lapin valtion maiden käyttöoikeuksia koskeva selvitys päätettiin palauttaa oikeusministeriöön käännettäväksi saamen kielelle. Utsjoki on ainoa saamelaisenemmistöinen kunta.

Kunta katsoo, ettei sillä ole rahaa tai muita resursseja kääntää 199-sivuista selvitystä. Kunnan on määrä antaa lausuntonsa selvityksestä 15. helmikuuta mennessä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme