Mainos
Mainos

Louhimies työryhmineen sai elokuvataiteen valtionpalkinnon

Elokuvataiteen valtionpalkinto on myönnetty Paha maa -elokuvan ja Irtiottoja -tv-sarjan tekijöille. Perusteluiden mukaan työryhmällä on rohkeutta ja taitoa kuvata tämän päivän suomalaista todellisuutta ja suomalaisia ihmisiä kiinnostavalla, uutta elokuvailmaisua luovalla tavalla.

Tämän vuoden elokuvataiteen valtionpalkinnon saivat Irtiottoja-televisiosarjan ja Paha maa -elokuvan tekijät. 15 000 euron suuruinen palkinto luovutettiin ohjaaja Aki Louhimiehelle, leikkaaja Samu Heikkilälle ja kuvaaja Rauno Ronkaiselle Säätytalossa Helsingissä.

Palkitsijat sanovat, että elokuva on kollektiivinen taidemuoto, sen tekeminen vaatii useita eri alojen taitajia. Siksi palkinto päätettiin myöntää työryhmälle.

- Palkittavat ovat osoittaneet televisiosarjassa Irtiottoja (2003) sekä näytelmäelokuvassa Paha maa (2005) rohkeutta ja taitoa kuvata tämän päivän suomalaista todellisuutta ja suomalaisia ihmisiä kiinnostavalla, uutta elokuvailmaisua luovalla tavalla.

Robusti kuvailmaisu

Televisiosarja Irtiottoja oli ja on palkintoperustelujen mukaan poikkeus suomalaisessa televisio-ohjelmistossa, jota seuratessa ei voi välttyä mielikuvalta, että viime vuosina ohjelmien määrä on muodostunut keskeiseksi tavoitteeksi.

Jo vaikeissa tuotanto-oloissa synnytetty kokeellinen sarja esitteli työryhmän kehittämän robustin, näyttelijätyöhön keskittyvän kuvailmaisun, joka saumattomasti pelaa yhteen kuvattavan aiheen - suomalaisen yhteiskunnan ja ihmisen pahoinvoinnin - kanssa. Ilmaisu ja aihe ovat yhtä.

Työryhmän Heikkilä, Louhimies, Ronkainen elokuva Paha maa jatkaa samalla ilmaisullisella linjalla kuin Irtiottoja.

- Elokuvan kuvaama maailma jää pitkäksi aikaa katsojan mieleen vahvana, ehdottomana ja kysymyksiä herättävänä.

Paha maa on ollut myös vuoden kotimainen yleisömenestys. Elokuvan taiteelliset ansiot on huomattu ulkomaisilla elokuvafestivaaleilla, joilla se on saavuttanut useita palkintoja.

(MTV3-STT)

(Viihdeuutiset 26.10.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme