Mainos

Loviisa hylkäsi ydinvoimalatontin kaupan

Ydinvoimalahanke herätti voimakasta vastustusta etenkin Loviisan Valkon kylässä, joka olisi mahdollisesti jäänyt uuden voimalan suojavyöhykkeen sisäpuolelle. Keskimäärin 60 prosenttia kaikkien puolueiden edustajista vastusti maakaupan tekemistä.

Loviisan valtuusto on hylännyt äänin 16-11 maakaupat, jotka liittyvät saksalaisen energiajätin E.ONin ydinvoimalahankkeeseen.

Loviisa ei siten myy energiayhtiön suomalaiselle tytäryhtiölle noin sadan hehtaarin maa-aluetta Loviisanlahden itärannalta Fortumin voimalan pohjoispuolelta.

Valtuuston kokousta seurasi salissa ennätysyleisö, väkeä oli tullut seuraamaan asian käsittelyä noin 150 henkeä. Äänestyksessä ei ollut ryhmäkuria, ja kaikki puolueet saivat äänestään haluamallaan tavalla.

- Hajontaa oli kaikissa puolueissa. Keskimäärin 60 prosenttia kaikkien puolueiden edustajista vastusti maakaupan tekemistä, kertoi kaupunginsihteeri Anu Kalliosaari. Asia on nyt hänen mukaansa käsitelty tältä erää Loviisan kaupungin osalta.

Kauppahinta olisi ollut 6,5 miljoonaa euroa. Yhtiö tarjosi alueesta ensin 5 miljoonaa euroa, mutta Loviisan kaupunginhallitus piti hintaa liian alhaisena.

Ydinvoimalahanke oli herättänyt voimakasta vastustusta etenkin Loviisan Valkon kylässä, joka olisi jäänyt todennäköisesti uuden voimalan suojavyöhykkeen sisäpuolelle. Myös Museovirasto vastusti hanketta jyrkästi.

E.ON yllättyi Loviisan päätöksestä

Loviisan ydinvoimalapäätös tuli yllätyksenä energiayhtiö E.ONille. E.ON Suomen toimitusjohtaja Matti Manninen myöntää odottaneensa Loviisalta myönteistä päätöstä tonttikauppaan.

Manninen kommentoi tuoreeltaan, että tilannetta arvioidaan rauhassa ja johtopäätösten aika on myöhemmin. Hän sanoo, että yhtiöllä ei ole uusia suunnitelmia ydinvoimalatontiksi.

Manninen arvioi, että keskustelu turvallisuuskysymyksistä johti Loviisan valtuuston kielteiseen päätökseen.

Loviisan kaupunginjohtaja yllättyi kaupan hylkäämisestä

Loviisan kaupunginjohtaja Olavi Kaleva (sit). yllättyi valtuuston kielteisestä kannasta maakauppoihin saksalaisen E.ONin kanssa. Hän toi kaupunginhallituksen esityksen kauppojen hyväksymisestä valtuuston käsittelyyn.

Kaleva oli ennakkoon odottanut, että kaupat olisi hyväksytty parin äänen enemmistöllä.

Kaleva toivoo tilanteen rauhoittuvan. Hänestä on arvioitava tilannetta kokonaisuuden kannalta ja sitä, löytyykö vastaisuudessa edellytyksiä tuoda tämän tyyppisiä hankkeita päätöksentekoon.

Kalevan mukaan Loviisan valtuusto teki vuosi sitten myönteisen periaateratkaisun siitä, että kaupunki tulee edistämään ydinvoimahankkeita ja lisäydinvoiman rakentamista.

Tämän pohjalta ryhdyttiin tekemään työtä ja päädyttiin tilanteeseen, jossa E.On Suomi osoitti mielenkiintoa Loviisaa kohtaan ja sopimus valmisteltiin.

- Nyt kun valtuusto on suhtautunut kielteisesti sopimukseen, voidaan loogisuuden nimessä kysyä, merkitseekö tämä sitten myöskin Loviisan kaupungin kannanoton muutosta yleensä ydinvoimaa kohtaan, Kaleva pohtii.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot