Mainos
Mainos

Loviisan ydinvoimalan kaasuvuoto ohi

Loviisan ydinvoimalassa sattui tänään räjähdysalttiin vetykaasun vuoto. Vuoto syntyi, kun Loviisan voimalaitoksen ulkoalueella tehtiin kunnossapitotöitä. Kaikki lähialueen palokunnat olivat vuodon takia hälytystilassa.

Kunnostustöiden yhteydessä noin klo 13 aukesi vetypullopatterilla liitos, jonka kautta alkoi vuotaa kaasua ulkoilmaan. Palokunta eristi voimalan piha-alueen. Säteilyturvakeskuksen mukaan tapahtuma ei vaarantanut laitoksen säteilyturvallisuutta eikä aiheuttanut vaaraa alueen asukkaille.

Palokunta päätti ensin antaa kaasun purkautua hallitusti loppuun asti, mutta muutti suunnitelmiaan ja sulki itse vetypullopatterille johtavan venttiilin. Sulkeminen tapahtui iltaseitsemältä, joten vuoto ehti kestää kuuden tunnin ajan.

-Se harkittiin oikeaksi. Paine oli laskenut niin paljon, että se oli meidän mielestämme oikea tapa lopettaa tilanne, kertoo voimalaitoksen tiedotuspäällikkö Jorma Aurela. Tyhjentyneet vetypullot olivat normaaleja kaasupulloja. Vetykaasu ei ole ihmiselle vaarallista, ainoana ongelmana oli kaasun räjähdysvaara.

Säteilyturvakeskus luonnehtii vuotoa pieneksi ja korostaa, ettei se missään vaiheessa vaarantanut ydinvoimalaitoksen säteilyturvallisuutta. Voimalan molemmat laitosyksiköt kävivät koko vuodon ajan normaalisti.

Vetyä generaattorien jäähdyttämiseen

Loviisan apulaispalopäällikön Leif Ekholmin mukaan kaasuvuoto syntyi, kun voimalan vetykaasupulloja vaihdettiin. Kaasuletkun kiinnittämisessä oli ongelmia, ja se epäonnistui. Pullopatterissa on 12 kappaletta 15 kilon vetykaasupulloa, joiden kaikkien annettiin vuotaa ulkoilmaan.

Vetyä käytetään Loviisan ydinvoimalaitoksen generaattorien jäähdyttämiseen. Se otetaan generaattoreille turpiinihallin ulkopuolella olevista vetykeskuksista. Vuoto sattui yhdessä tällaisessa vetykeskuksessa. Vetykeskukset ovat noin 50 metrin päässä reaktoreista.

Loviisan palokunta ja voimalaitoksen palokunnat olivat vuodon ajan onnettomuuspaikalla ja voimalaitoksen alueella olivat kaikki Loviisan palokunnat. Lisäksi Loviisaan saapui valmiustilaan naapurikuntien palokuntia. Myös Helsingin, Kotkan ja Porvoon palokunnille oli viestitty voimalassa vallinneesta vaaratilanteesta.
(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot