Mainos

Löytöeläintalot täyttyvät kissoista ja koirista

Löytöeläinten määrä on lisääntynyt vuosi vuodelta. Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton SEY:n mukaan löytöeläintaloihin tuodaan vuosittain noin 17 000 eläintä. Tiloihin on tuotu jälleen eniten kissoja.

Tällä viikolla alkavan Eläinten viikon (4.-10.10.) teemana onkin nimenomaan kissa. Suomessa hylätään tai lopetetaan vuosittain jopa 20 000 kissaa.

Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen Hesyn tiloissa asuu yli 120 löytöeläintä.

Suurin osa asukkaista on kissoja, kuten kaverukset Kaapo- ja Kasperi, kertoo Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen johtava eläintenhoitaja Titta Koukkunen.

– Kasperi ja Kaapo ovat kotoisin samasta allergiaa kärsivästä kodista ja nyt niille etsitään uutta kotia. Ne ovat jo päässeet eristystiloista ja odottavat uteliaina uusia seikkailuja.

Tuhansia ei-toivottuja kissoja

Suomessa on noin 20 000 ei-toivottua kissaa, sanoo toiminnanjohtaja ja eläinlääkäri Kati Pulli Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitosta SEY:stä.

– Löytökissoja on Suomessa noin 10 000 ja sitten lisäksi on vielä arvioitu noin 10 000 ei-toivottuja villiintyneitä tai sitten tapettuja kissoja.

Seuraeläimistä kissojen tilanne on Suomessa kurjin. Vaikka kissoista pidetään todella hyvää huolta, toisaalla paljastuu Pullin mukaan valtava määrä kissojen kärsimystä.

Löytöeläintaloihin tulee vuosittain noin 17 000 eläintä. Eniten löydetään kissoja, joista vain 10 prosenttia palaa koteihinsa.

Löytökoiria on viedään taloihin vuosittain noin 7 000 ja niistä jopa 90 prosenttia päätyy takaisin omistajalleen.

Pulli kertoo, että eläinten viikon teemana on ennaltaehkäisy ja sterilointi.

- Jos ennaltaehkäistäisiin ajoissa, steriloitaisiin, niin ei syntyisi ei-toivottuja pentuja ja sillä päästäisiin jo hyvin pitkälle. Kissat ja koiratkin pitäisi määrätä lailla tunnistusmerkittäväksi ja rekisteröitäväksi. Eli kun kadoksissa ollut eläin löytyy, se voidaan tunnistaa ja palauttaa omistajalleen. Ja tämä voisi tuoda säästöjäkin, koska näin löytyy oikea omistaja, joka on vastuussa maksamaan myös sen eläimen hoidon, Pulli sanoo.

Isompia tiloja etsitään

Hesy saa suuren osan tuloistaan raha- ja tavaralahjoituksista tavallisilta ihmisiltä. Ari Lintula toi Hesyn Pakilan löytöeläintalolle ruukkukukan ja kissanruokaa. Hän ei aio hankkia omaa kissaa, mutta auttaa mielellään löytökissoja.

– Meillä on nuoremman pojan kissa ostettu täältä aikoinaan ja sen jälkeen me olemme toimittaneet tänne aina tavaraa, Lintula kertoo.

Hesy - kuten moni muukin löytöeläintalo - etsii uusia isompia tiloja sekä lisää vapaaehtoishenkilökuntaa.

Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton SEY:n vapaaehtoiset eläinsuojeluvalvojat ja sadat muut vapaaehtoistyöntekijät käyttävät suurimman osan eläinsuojelutyötunneistaan kissojen auttamiseksi. SEYn eläinsuojelijat muun muassa pyydystävät kissoja ja ottavat vastaan hylättyjä eläimiä, hoitavat ja leikkauttavat uusia koteja etsiviä kissoja, järjestävät kissojen leikkauskampanjoita ja tiedottavat ja kampanjoivat vuodesta toiseen eläinten hylkäämisen ehkäisemiseksi.

SEY panostaa Eläinten viikolla erityisesti lasten ja nuorten tiedonsaantiin. Jo 80 000 koululaiselle on tilattu SEYn maksuton tieto- ja tehtäväpaketti kissoista. Lisäksi liitto julkistaa nettisivuston www.kissatieto.fi, jonne on kerätty tuoreinta ja tutkittua tietoa kissoista, kissojen hankinnasta, hoidosta ja käyttäytymisestä.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot