Mainos
Mainos

Luhtanen: Eduskuntavaalien ajankohtaa voisi siirtää

Leena Luhtasen mielestä talvivaalit ovat huonoja. Koulujen pitäisi myös opettaa lapsille enemmän kansalaisvaikuttamista.

Oikeusministeri Leena Luhtasen mukaan eduskuntavaalit voitaisiin siirtää toukokuulle.

Luhtanen sanoo Aamulehdessä, että talven ja syksyn viimoilla on vaikutusta kansan äänestysintoon. Hänen mukaansa kaikkien vaalien ajankohdat talvella ovat huonoja.

Luhtanen korostaa, että vaalien ajankohtia pohditaan ministeriössä vakavasti.

- Keskeistä ajoituksessa on ajankohdan sopiminen valtiollisen elämän rytmiin, hän sanoo.

Neljät vaalit ovat hänen mielestään tarpeeksi

Kouluille suurempi vastuu

Leena Luhtanen arvostelee kouluja kehnosta yhteiskuntaopin opetuksesta. Hänen mielestään koulujen tulee tehostaa kansalaiskasvatusta koskevaa opetusta, jotta lapset saisivat enemmän tietoa demokratiasta ja kansalaisvaikuttamisesta.

- Tämä on hyvin keskeinen asia, jolla äänestysvilkkauteen voidaan vaikuttaa, Luhtanen sanoo.

Ministeri Pertti Paasion työryhmän esitykseen lakiin kirjattavasta äänestyskehoituksesta Luhtanen suhtautuu varauksellisesti.

Hänen mielestään jollain muulla tavalla kuin määräämällä ja käskemällä pitäisi tuoda esille se, että äänestäminen on vastuullista toimintaa, jolla vaikutetaan siihen, miten maata kehitetään.

Äänestysvilkkaus on Suomessa kohtalaista länsimaista tasoa.

Vuoden 2003 eduskuntavaalien äänestysprosentti oli 69,7 ja viime vuoden kunnalisvaalien 58,6.

Vuoden 2000 presidenttievaalien toinen kierros on omassa sarjassaan. Tuolloin äänioikeutetuista 80,2 käytti valtaansa.

(MTV3-Aamulehti)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot