Mainos
Mainos

Luhtanen: Päätöksiä junavuorojen karsimisesta ei tehty

Liikenneministeriö harkitsee lukuisten kannattamattomien junavuorojen lakkauttamista. Osalla rataosuuksista henkilöliikenne loppuisi kokonaan.

Liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtanen korostaa, ettei ministeriö ole vielä tehnyt päätöksiä junien ostoliikenteen vähentämisestä. Hän muistuttaa myös, ettei hallitus ole vielä päättänyt ostomäärärahojen tasosta.

Luhtanen viittaa Helsingin Sanomien julkaisemaan listaan, jossa on toistakymmentä karsintauhan alla olevaa junavuoroa. Lista perustuu liikenne- ja viestintäministeriön lähiaikoina julkaistavaan vuosien 2006-2009 toimintasuunnitelmaan.

Luhtasen mukaan vuorojen karsimiseen on liian varhaista ottaa poliittista kantaa, koska neuvottelut VR:n kanssa ovat kesken. Erilaisten laskelmien laatiminen kehyspäätösten tekemisen tueksi on hänen mukaansa normaalia toimintaa. Asiaa tarkastellaan kokonaisuutena sitten, kun hallituksen budjettikehyspäätös on tehty. Tällöin otetaan huomioon muun muassa oikoradan ja kiskobussien tuomat uudet rahoitustarpeet, Luhtanen sanoo tiedotteessaan.

Lakkauttaminen uhkaa 14 vuoroa

Liikenne- ja viestintäministeriö harkitsee useiden kannattamattomaksi käyneiden junavuorojen lakkauttamista. Mministeriö on joutunut pohtimaan karsintavaihtoehtoja, koska se ei pysty ensi vuoden budjettirahoilla ostamaan kannattamatonta liikennettä VR:ltä nykyisiä määriä. Suomen raideliikenteestä on kannattamatonta lähes puolet.

Suurimmat säästöt saataisiin yöjunaliikenteen lakkauttamisesta Turun ja Joensuun välillä sekä karsimisesta Helsingin ja Oulun välillä.

VR:n henkilöliikennejohtaja Antti Jaatisen mukaan pääradan yöjunaliikenne ei kuitenkaan ole karsintalistalla, vaan lakkauttaminen uhkaa sisä-Suomen yöjunaa, joka kulkee Helsingistä Riihimäen, Kouvolan ja Kuopion kautta Ouluun. Karsinta saattaa koskea myös ensi syksynä avattavalle oikoradalle aiottuja vuoroja Helsingistä Mäntsälään ja edelleen Lahteen.

- Tämä on nyt avaus yhteiskunnalliseen keskusteluun, että kuinka laaja joukkoliikenne Suomessa on järkevää pitää yllä. Toivottavasti hallitus ja eduskunta ottavat nyt kantaa positiivisessa mielessä, että Suomessa tarvitaan kohtalaisen laaja joukkoliikenne, Jaatinen kommentoi STT:lle tänään.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme