Mainos
Mainos

Luhtanen puhui rautatieliikenteen puolesta

Liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtanen korostaa, että rautatieliikenteen tulevaisuus on turvattava. Hän muistutti Karjaalla Rantarata 100 vuotta -juhlassa, että Suomi tukee EU:n pyrkimyksiä kasvattaa rautatieliikenteen markkinaosuutta. Kilpailun avaamista ei ole kuitenkaan nähty tärkeimmäksi keinoksi rautatieliikenteen aseman parantamisessa.

Rataverkon kunnosta on myös huolehdittava. Luhtasen mukaan liikenne- ja viestintäministeriön keskeiset tämän syksyn budjettihuolet ovat liittyneet radanpidon rahoitukseen.

- Niukassa budjettitilanteessa ministeriö on lähtenyt siitä, että ne vähät lisäeurot, joita budjettiin on ollut mahdollista saada, tulee nyt kohdentaa radanpitoon, jossa niitä kaikkein kipeimmin tarvitaan.

Luhtasen mielestä on kuitenkin selvää, ettei rautatieliikenteen rahoitusta voida jättää yksin valtion epävarman lisärahoituksen varaan. Hän huomautti, että ministeriön on pyrittävä radanpidon toiminnan tehostamiseen ja radanpidon kustannusten alentamiseen.

- Vallitsevassa tilanteessa VR-yhtymän on edelleen pystyttävä nostamaan tuottavuutta ja lisäämään tehokkuutta. Tämä asettaa vaatimuksia myös liikenne- ja viestintäministeriön omistajaohjaukselle. Koska rautateillä liikennöinti sitoo pääomia ja edellyttää pitkää suunnittelujännitettä, on VR-yhtymää osattava kehittää yhtiön toimintakyky säilyttäen. Viime kädessä valtio-omistajan intressissä on oltava kansallisen rautatieyhtiön tulevaisuuden turvaaminen, hän tiivisti.

Omistajan on Luhtasen mielestä osattava asettaa lyhyen aikavälin tavoitteensa niin, etteivät ne vaaranna yhtiön toimintaa pidemmälläkään aikavälillä. Hänen mukaansa tästä loppujen lopuksi oli kesän VR-ratkaisussakin kyse. Hän viittasi tällä VR:n hallituksen uusimiseen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme