Mainos
Mainos

Luhtanen: Tuomioistuinten supistukset eivät vaadi irtisanomisia

Luhtanen kertoo olevansa huolissaan vähenevistä resursseista. Ministeri viittaa korkeimman oikeuden presidentin Pauliine Koskelon lausuntoon, jonka mukaan hallituksen päätös valtiontalouden kehyksistä ei anna oikeuslaitokselle riittäviä resursseja.

Oikeusministeri Leena Luhtasen mukaan valtion tuottavuusohjelma vaatii myös tuomioistuimilta tiukkaa taloutta sekä henkilöstösäästöjä. Luhtanen korostaa, että vaadittavat säästöt on päätetty toteuttaa takapainotteisesti, ja vähennykset voidaan myös tehdä ilman irtisanomisia.

Ministerin mukaan kehittämistyötä on jatkettava määrätietoisesti.

- Nyt tarvitaan pikaisesti konkreettinen kehittämisohjelma aikatauluineen. Uudistusten vaikutukset pitää arvioida mahdollisimman hyvin. Vasta sen jälkeen voidaan sanoa, miten henkilöstövähennykset voidaan kohdentaa, Luhtanen toteaa.

Luhtanen kertoo olevansa huolissaan vähenevistä resursseista. Hän viittaa korkeimman oikeuden presidentin Pauliine Koskelon hiljattain antamaan haastatteluun, jonka mukaan hallituksen päätös valtiontalouden kehyksistä ei anna oikeuslaitokselle riittäviä resursseja. Koskelo oli myös muistuttanut Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tulkinnoista, että Suomessa käsittelyajat ovat liian pitkiä. Jos tuomioistuimissa ei ole tarpeeksi henkilökuntaa, ne eivät kykene täyttämään Suomea sitovia oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin vaatimuksia.

Luhtasen mukaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen langettavat tuomiot ovat olleet huolenaihe. Vaikka keskimääräiset käsittelyajat ovat kohtuullisella tasolla, pitkäkestoisia oikeudenkäyntejä on liian paljon yksittäisissä asioissa.

- Tätä tilannetta pyritään parantamaan muun muassa niin sanotulla ketjuajattelulla, jossa esitutkintaviranomaiset sekä syyttäjä- ja tuomioistuinlaitos yhdessä pyrkivät etsimään keinoja rikosjutun käsittelyn nopeuttamiseksi, ministeri lupaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme