Mainos
Mainos

Luita löytyy hautausmailta päivittäin

– Ei se niin ihmeellistä ole jos hautausmaalta löytyy luita. Sitten pitää huolestua jos hautaa kaivaessa ei luita tulekaan vastaan, naurahtaa Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän hautaustoimen päällikkö Markku Mannerkorpi.

Mannerkorvella on myös kokemusta kesken hautajaisten maakasasta esille tulleista luista.

– Kyllä näitä tapahtuu, tai jos väittää ettei tapahdu, niin valehtelee, hymyilee Mannerkorpi.

– Palautetta siitä tietenkin tulee. Ensin omaiset kauhistuvat, mutta usein tilanne myös nopeasti ymmärtetään. Joskus on luultu sitten puun juuriakin luiksi, Mannerkorpi kuvailee.

Tila asettaa rajoituksia

Pusulan seurakunnan seurakuntamestari tietää tunteen.

– Ensimmäistä hautaa kaivaessani näin päiväkausia painajaisia siitä, että kadotan luita haudasta tai koira vie ne. Tosin kaivamani hauta oli täysin uusi. Tarkkana toki tässä työssä pitää olla, mutta kaikkea ei vain näe, kun hauta kaivetaan koneella, kertoo Harri Sojanto.

Esimerkiksi Tampereella haudattiin edellisenä vuonna 8000 ihmistä. Koko Suomessa hautauksia tehtiin luterilaisessa kirkossa lähes 50 000.

– Jotain voi aina sattua. Hautausmaalla kun toimitaan, niin kyllä täällä luita on. Kun hauta kaivetaan, niin ennen hautausta paikat vielä tarkistetaan. En muista, että meillä olisi hautajaisiin asti näkynyt luita, miettii Tampereen seurakunnan hautaustoimen päällikkö Jyrki Lehtonen.

Helsingin seurakunnan hautaustoimen päällikkö Risto Lehto pitää hautojen uudelleen käyttöä järkevänä hautaustapana.

– Tila asettaa rajoituksia ja näin hautausmaan vanhimmat osat ovat myös niin sanotusti jatkuvassa käytössä. Tarkoitan tätä niin, että muistoesineet, kuten kynttilät ja kukat, jakautuvat tasaisesti ympäri hautausmaata, eikä vain uuteen osaan.

Ohjeet ohjaavat

Kaikki hautausmaiden työntekijät tuntevat luonnollisesti ohjeet, mitä tehdä kun vanhoja luita haudasta löytyy.

– Ohjeistus on selkeä jos luita löytyy. Luut laitetaan haudan pohjalle ja peitetään. Helsingissä usein esimerkiksi pohjatyöt tehdään vielä käsin, Lehto kertoo.

– Takaisin pohjalle. Hautausmaalla vanhat luut voivat tulla erityisesti esiin vesisateen, sulamisvesien tai roudan tuloksena, Mannerkorpi sanoo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme