Mainos
Mainos

Lukas Moodysson: Isän aika

Suomentanut Jonna Joskitt

(Like)

Paremmin elokuvaohjaajana tunnettu ruotsalainen Lukas Moodysson palaa oikeastaan nyt alkulähteilleen. Moodysson nimittäin julkaisi ensimmäisen runokokoelmansa jo 17-vuotiaana, kauan ennen elokuvauraansa.

Alkoholisti-isän ja pojan suhdetta luotaava Isän aika on syvällisten pohdintojen ja kevyemmän kulttuurin risteytyksessään paljon sukua Moodyssonin menestyselokuville Fucking Åmal ja Lilja 4-ever. Kirjallisuuden keinoin pohdinnat ovat ehkä vielä pidemmälle vietyjä ja tietyllä tapaa yksityisemmälle alueelle meneviä. Varsinkin kun kirjan päähenkilö Lucas on hyvin selvästi näköispainos Moodyssonista itsestään.

Pinnallisella juonen tasolla kirja kertoo Lucasin päämäärättömästä kiertelystä isän kuoleman jälkeen. Isän haamu johdattaa päähenkilöä maaniselle matkalle Euroopasta Aasiaan. Jonkinlaisina suurempina sivujuonina on Lucasin haikailut menetetyn nuoruuden rakastetun perään ja matemaatikko-isän pyrkimys todistaa nolla mahdottomaksi luvuksi.

Mutta juonella ei oikeastaan ole kirjassa suurta merkitystä. Isän aika on nimittäin jatkuvaa viittausten, piilomerkitysten ja maanisten houreiden ilotulitusta. Päähenkilö googlettaa internetistä kuolleiden ihmisten kuvia, pelaa sakkia, pohtii poptähti Rihannan, Anna Nicole Smithin ja Marilyn Monroen elämänkohtaloita. Välillä kirjassa taas siteerataan miesasiakkaiden thaimaalaisille prostituoiduille kirjoittamia rakkaudentunnustuksia.

Myös teoksen kirjoitustyyli on melkoista sekamelskaa. Välillä Moodysson kirjoittaa kokonaisia lauseita, välillä lauseiden rytmi ja muotoilu lähestyy proosarunoutta. Kielellinen sekavuus kuitenkin tukee kirjan muutenkin kaoottista maailmaa. Se korostaa teoksen kuvaamaa vaikeasti hahmotettavaa maailmaa, jossa kaikki on internetin ansiosta jatkuvasti läsnä ja tavoitettavissa.

Välillä hyvinkin synkän ja ahdistavan kirjan lopussa odottaa onneksi myös jonkinlainen sovitus.

Kirjoittaja on hämärän kulttuurikirjoittelun historian omaava kotimaan toimittaja.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme