Mainos
Mainos

Lukihäiriö luultua vakavampi ongelma

Tuoreessa suomalaistutkimuksessa kävi ilmi mm. se, että lukihäiriöisillä on vaikeuksia erottaa lyhyitä ja pitkiä vokaaleja puheessa. Tutkimus viittaa siihen että lukihäiriö on huomattavasti vakavampi kielellinen häiriö kuin mitä tähän asti oletettu.

Lukihäiriöstä kärsivillä on tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan lukemis- ja kirjoitusongelmien lisäksi myös vaikeuksia tunnistaa äänteitä normaalista puheesta. Tämä viittaa siihen, että kyse on vakavammasta kielellisestä häiriöstä kuin aiemmin oletettiin, katsoo professori Teija Kujala Helsingin yliopistosta.

Etenkin lyhyiden konsonanttien tai äänenkorkeuden erojen havaitseminen on lukihäiriöisille vaikeata. Yllättäen myös lyhyiden ja pitkien vokaalien erottaminen tuotti heille vaikeuksia silloin, kun vokaalit olivat sanan sisällä. Muuten niiden erottaminen oli yksinkertaisissa testeissä helppoa.

Lukiongelmat heikentävät koulumenestystä, mutta ne aiheuttavat myös kolhuja itsetunnolle. Kujalan mielestä lukihäiriö olisikin havaittava jo ennen kouluun menoa, jotta koulussa yleensä eteen tulevia ongelmia päästään ehkäisemään ajoissa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme