Mainos

Lukijat: Kateus, vähättely ja "ei se kuitenkaan onnistu" -asenne kytevät Suomessa

Onko pessimismi Suomen ongelma? Jarruttaako menestystarinoiden syntyä Suomen yritysmaailmassa?

Tätä mieltä on ainakin öljy-yhtiö Shellin hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila. Ollila totesi Huomenta Suomessa, että maatamme vaivaa pessimismi ja totesi asian jarruttavan etenkin Suomen kilpailukykyä.

Moni MTV3 Uutisten lukijoista on Ollilan kanssa samoilla linjoilla.

"Yksi niistä. Kyllä. Jos joku yrittää jotakin, koko ajan toppuutellaan, ettei se kuitenkaan onnistu. Jos onnistuu, kuiskitaan, että kohta kaatuu - ja niin edelleen."

"Kyllä meidän kulttuurissa on taipumusta siihen, että keskitytään aina siihen, että eihän se asia voi onnistua, kun pitäisi nähdä enemmän mahdollisuuksia, Suomessa on taipumusta myös usein turhaan itsensä vähättelyyn, nöyryys on hyvä asia, mutta turha vaatimattomuus ei ole nykymaailmassa hyvä piirre."

"Pelkkä pessimismi ei ole suurin ongelma, omaan pesään pissiminen ja kateus ovat. Miksi meillä Suomalaisilla on ääretön halu kampittaa omia, nyt esimerkiksi Marimekon kopiosyytökset ja vuosien takainen hemohes-jupakka. Eiköhän meidän kuuluisi olla tuollaisissa tapauksissa kollektiivisesti puolustavalla kannalla jos joku meitä syyttää."

Lukijat kuitenkin tuntuivat olevan monta mieltä siitä, riittääkö pelkkä positiivinen asenne kirittämään kilpailukykyä.

"Muualla ideat syntyvät positiivisesta ja ennakkoluulottomasta asenteesta. Ja kun vielä yleinen ilmapiiri ei ala tylyttämään ideaa, se saattaa kehittyä huippu ideaksi asti. Ongelmien vatvominen ei tuo mitään uutta, se on vain vatvomista."

"Riittääkö pelkkä positiivinen asenne hyvän idean syntymiseen? Tarvitaan joku syy miksi joku idea syntyy ja tarvitaan. Ongelman kehittelyä? Joku syy... minkä takia esim. kännykkä on syntynyt. On ollut tila tällaiselle tuotteelle. Joskus idea syntyy ja sitten tuotetta kehitellään ja sen jälkeen kehitetään tarve sille tuotteelle. Maailma on täynnä hyvistä ideoista kehittyneitä asioita. Suurin osa on ideoista on syntynyt työskennellessä jonkin asian parissa ja on haluttu keksiä parempi tapa tehdä ko. työtä."

Osa puolestaan muistutti, että pessimismi näyttää hieman erilaiselta, kun sitä katsoo johtoportaan sijaan hieman alempaa.

"Tavallisen kansan pessimismi ainakin johtuu siitä, että herrat ovat vieneet kaiken elintilan ja mahdollisuudet uskoa tulevaisuuteen.....Tietenkin tuo ryökäle tarkoitti sitä yläluokkaa kun eivät "pelaa" riittävästi pörssipelejä...."

"Ajatella, pitäiskö olla iloinen... ihmisoikeus> työkin viety!! Oikeus leipään ja toimeen-tuloon!! Ja elämä epävakaata seuraavaa päivää ei tiedä.. ei mua ainakaan naurata... mua säälittää lapsiperheet, nuoret, vanhukset ja ihmiset ympärillä.. tulevaisuus mitä se on??"

"Miljoonatuloilla on helppo olla optimisti, ei huolta huomisesta. Suomessa elää yli miljoona ihmistä alle köyhyysrajan - siinä on optimismi kaukana. Jopa valtio-omisteiset yhtiöt potkii väkeä pihalle minkä ehtii, ole siinä sitten optimisti ja usko ettei potkut osu omalle kohdalle."

Lukijat haastoivat myös yritysjohtoa erilaiseen ajatteluun.

"Pitäisi yritysjohtamiseen perustaa erillinen, inhimillinen koulutus, joka toisi realiteettia johtamiseen, ja saisi johtajat tajuamaan, että työntekijäkin on ihminen, kuten johtaja itsekin. Ja jos menee huonommin, niin ei heti panna työtekijöitä pihalle vaan etsitään muitakin keinoja, luovuutta ja rohkeutta ja uskoa! Täällä kaikilla johtajilla kapea katsanto ja rohkeus tehdä muista poikkeavia ratkaisuja puuttuu..."

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot