Mainos
Mainos

Lukineuvolat vaarassa loppua

Noin miljoona suomalaista kärsii lukivaikeuksista. Pahimmillaan ne voivat johtaa syrjäytymiseen.

Lukivaikeuksista kärsiviä auttavat Lukineuvolat saattavat loppua.

Pilottihanke on antanut kahden vuoden ajan tietoa luku- ja kirjoitusvaikeuksista kärsiville. Lukineuvolat kuitenkin sulkevat ovensa lokakuussa, ellei palvelumuodolle löydy jatkorahoitusta.

Noin miljoona suomalaista kärsii lukivaikeuksista.

- Voi olla vaikeuksia lukea tai ymmärtää lukemaansa tai voi olla hidaslukija. Kirjoittamisen puolella ongelma voi olla se, että ei pysty tuottamaan tekstiä. Voi olla myös koordinaatio- ja hahmottamisvaikeuksia, kun ei tiedä suuntia, eikä pysty hahmottamaan asioita avaruudellisesti, kuvailee puheenjohtaja Airi Valkama Erilaisten oppijoiden liitosta.

Jos ongelmat tunnistetaan ajoissa, vaikutukset näkyvät koko yhteiskunnassa. Pahimmillaan oppimisvaikeudet voivat johtaa syrjäytymiseen.

- Vangeista 60-80 prosenttia on henkilöitä, joilla on vaikeuksia oppimisessa. Myös alkoholin ja huumeiden käyttäjissä sekä mielenterveyspotilaissa on keskimääräisesti enemmän henkilöitä, joilla on tunnistamaton oppimisvaikeus taustalla, Valkama kertoo.

Tukitoiminnan loppuminen saattaa tietää jatkossa kasvavia ongelmia. Lähes kaikki oppimishäiriöt voidaan hoitaa oikealla hoidolla.

Suomessa toimii syksyyn saakka neljä Lukineuvolaa Helsingissä, Tampereella, Joensuussa ja Vaasassa. Lukineuvola-hanke täyttää tänään kaksi vuotta.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot