Mainos
Mainos

Lukioiden rehtorit arvostelevat poliitikkoja

Lukioiden rehtorit arvostelevat poliitikkoja ylioppilastutkinnon uudistamisen jarruttajiksi.

Lukiolaisten valinnanmahdollisuuksista kiistellään

Lukioiden rehtorit toivoisivat ylioppilastutkinnon uudistuksen etenevän nykyistä rivakammin. MTV:n uutisten kyselyssä kolme rehtoria neljästä haluaisi mallin, jossa ruotsi muuttuu pakollisesta valinnaiseksi. Poliitikot eivät ole tätä hyväksyneet.

Viidessäkymmenessäseitsemässä ylioppilastutkinnon rakennekokeilulukiossa vain äidinkieli on pakko kirjoittaa, muista aineista voi valita. Muissa kouluissa pakollisia aineita on enemmän.

Juuri tätä kahtiajakoa lukioiden rehtorit pitävät epätasa-arvoisena. Valtioneuvosto jatkaa silti seitsemän vuotta kestänyttä kokeilua vielä viisi vuotta.

- Kyllä toden totta tätä on koulukentässä hämmästelty, että ei ole pystytty ratkaisemaan tämmöstä suhteellisen pientä ja yksinkertaista asiaa, sanoo rehtori Matti Kuukka Lahden yhteiskoulun lukiosta.

MTV:n uutisten kyselyssä kolme neljäsosaa vastanneista päivälukioiden rehtoreista kannattaa valinnaisuutta lisäävää mallia.

- Kieltämättä kokeilu on nyt aikamoisen pitkä, että toisaalta olis toivonut ihan oikeata ratkaisua tähän ylioppilaskirjoitukseen, sanoo helsinkiläisen Sibelius-lukion rehtori Ritva Mäkelä.

Poliitikot ovat toistuvasti tyrmänneet uudistukset vetoamalla ruotsin kielen asemaan.

- Asia johon liittyy kielipoliittinen ulottuvuus on päättäjille liian vaikea ratkaistavaksi ja se halutaan vaan siirtää eteenpäin, toteaa Kuukka

Opetusministeri Maija Raskin mukaan seitsemän kahdeksan vuoden kokeilu on tuonut aika hyvät tulokset. Hän muistuttaa, että kun päätöksiä tehdään, niin pyritään kompromisseihin ja tämä ehdotus joka nyt on tehty on kompromissin tulos.

Rask olisi halunnut tehdä ruotsista kirjoitusten vapaaehtoisen aineen, mutta RKP piti hanketta uhkana kaksikielisyydelle.

Riita ratkaistiin jatkamalla kokeilua.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 25.09.2002)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot