Mainos
Mainos

Lukioihin kaivataan parempaa opinto-ohjausta

Opiskelijajärjestöt ja opinto-ohjaajat vaativat parannusta lukioiden opinto-ohjaukseen, jotta uusien ylioppilaiden siirtyminen jatko-opintoihin sujuisi kitkatta. Nyt ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa joillakin aloilla jopa kolmasosa aloittaneista keskeyttää opintonsa, järjestöt huomauttavat kannanotossaan.

Kevään yhteishaku ammattikorkeakouluopintoihin alkoi tiistaina, ja sen tuloksena noin 25 000 opiskelijaa saa opiskelupaikan.

- Pätevien opinto-ohjaajien määrää tulee lukioissa lisätä siten, että jatkossa jokaisella täysipäiväisellä ja pätevällä opinto-ohjaajalla olisi korkeintaan 200-250 ohjattavaa, vaativat Suomen Lukiolaisten Liitto, Suomen ylioppilaskuntien liitto, Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto sekä Suomen Opinto-ohjaajat -yhdistys.

Myös eduskunnan sivistysvaliokunta on todennut, että yhdellä päätoimisella opinto-ohjaajalla voi olla enintään 250 opiskelijaa.

Opinto-ohjaajien yhdistyksen selvityksen mukaan tilanne kouluissa on kuitenkin toinen.

- Yli puolella kyselyyn vastanneista opinto-ohjaajista oli enemmän kuin 300 ohjattavaa, osalla oli peräti 600 lukiolaista ohjattavanaan. Tällöin henkilökohtaiseen ohjaukseen ei yksinkertaisesti ole resursseja, toteaa yhdistyksen puheenjohtaja Kari Hernetkoski.

Lukiolaisilla voi puutteellisen opinto-ohjauksen takia olla hatarat tiedot siitä, mitä opiskelu haetulla alalla käytännössä on.

- Lisäksi heillä saattaa olla virheellistä tietoa koulutusalan sisällöstä ja työllistymismahdollisuuksista. Tällainen turhauttaa ja johtaa lukuisiin opintojen keskeyttämisiin, painottaa puheenjohtaja Tuomas Telkkä Suomen ylioppilaskuntien liitosta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme