Mainos
Mainos

Yhä useammalla nuorella väkivaltaisia ääriaatteita – opettajat kertovat uhkailusta

Suomalaisissa lukioissa ja ammattikouluissa on merkkejä väkivaltaisten ääriaatteiden kasvusta, ilmenee sisäministeriön tilannekatsauksesta. 

Väkivaltaista ekstremismiä kartoittaneeseen katsaukseen vastanneista opettajista joka viides oli havainnut henkistä tai fyysistä väkivaltaa, joka aiheutuu ääriaatteista. Neljäsosa vastaajista sanoi havainneensa opiskelijoissa huolta herättäviä muutoksia, jotka voivat olla merkkejä radikalisoitumisesta. Jotkut opettajat olivat panneet merkeille ääriliikkeisiin viittaavia merkkejä, kuten hihamerkkejä, symboleja ja eleitä. 

Vahvimmat merkit väkivaltaisesta ääriajattelusta näkyvät opiskelijoiden asenteissa poliittiseen tai uskonnolliseen aatemaailmaan perustuvana vihana tai suvaitsemattomuutena.  

Katsausta varten tehtiin kysely kaikkiaan 64 oppilaitoksessa 16 suurimmassa kaupungissa. Jokaisesta koulusta pyydettiin vastaukset rehtorilta ja kahdelta aineopettajalta.  

Aatteet näkyvät teksteissä ja keskusteluissa

Ääriaatteet ilmenevät eri tavoin lukioissa ja ammattikouluissa. Lukioissa ääriaatteet näkyvät esimerkiksi ainekirjoituksissa, ammattikouluissa taas oppilaiden keskusteluissa. Havaintoja ääriaatteista oli yleensäkin enemmän ammattikouluista kuin lukioista.

Lukio-opettajat huomasivat merkkejä ääriaatteista myös nettikirjoittelussa ja sosiaalisessa mediassa. Ammattikouluopettajat kertoivat suorasta uhkailusta, aggressiivisuudesta ja opiskelijoiden välisistä tappeluista.

Opettajilla oli kuitenkin vaikeuksia arvioida, milloin kyse on oppilaiden mielenterveysongelmista, nuoresta iästä tai silkasta provosointihalusta.  

Lisää koulutusta opettajille

Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru (sd.) pitää ilmiötä huolestuttavana. Hänestä kyse on laajemmin nuorten pahoinvoinnista ja koetusta turvattomuudesta.

– On tärkeää, että oppilaitosten varhaisen puuttumisen toimenpiteet huomioivat myös ääriajatteluun viittaavat merkit ajoissa. Myös opettajien täydennyskoulutuksessa tulisi huomioida entistä paremmin, miten ääriajatteluun liittyvät merkit tunnistetaan, Kiuru sanoi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme