Mainos
Mainos

Lukiolaisten pahoinvointi lisääntynyt

Joka kymmenes lukiolainen kärsii masennuksesta, selviää lukiolaisten teettämästä tutkimuksesta.

Lukiolaisten fyysisten oireiden määrä ja masentuneisuus ovat lisääntyneet viime vuosina. Ongelmat ja pahoinvointi myös kasaantuvat niin, että ne koskevat noin kymmentä prosenttia lukiolaisista. Tämä ilmenee Suomen lukiolaisten liiton selvityksestä.

- Lukiolaisten lisääntynyt masentuneisuus on huomattavan vakava ongelma ja siihen tulee kiinnittää erityistä huomiota, toteaakin Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Heikki Siljamäki.

Lukiolaisten masentuneisuusluvut ovat huolestuttavia. 12 prosenttia lukiolaistytöistä ja 7 prosenttia lukiolaispojista kärsii vaikeasta tai keskivaikeasta masentuneisuudesta. Vaikka masentuneisuus on yleisempää tytöillä, osaavat he kuitenkin myös myös hakea apua huomattavasti paremmin kuin masentuneisuudesta kärsivät pojat.

- Lukioissa pitäisi olla henkilöitä, joille on helppo mennä puhumaan ongelmistaan. Esimerkiksi koulukuraattorit ja psykologit ovat harvassa, huomauttaa liiton varapuheenjohtaja Sanni Grahn.

Toisaalta esimerkiksi koulun työilmapiiri on parantunut ja yhä useampi lukiolainen kokee tulevansa kuulluksi koulussaan. Itsenäiseen työskentelyyn liittyvät vaikeudet kertovat tarpeesta parantaa opinto-ohjausta ja opiskelutekniikkaan liittyvää opetusta.

Myös koulutilojen ergonomiaan tulisi panostaa nykyistä enemmän. Esimerkiksi tytöistä 46 prosenttia kärsii viikottaisista niska- ja hartiakivuista, ja luku on ollut kasvussa viime vuosina. Epämukavat pulpetit ja tuolit häiritsevät opiskelua 48 prosentin mielestä.

Lukiolaisten hyvinvointitutkimus toteutettiin viime vuoden joulukuun ja tämän vuoden elokuun välisenä aikana. Tutkimuksen otos on yli 53 000 lukiolaista, mikä on noin puolet kaikista lukiolaisista. Tilastoaineistosta saatua kuvaa täydennettiin 12 lukiolaisen teemahaastettululla.

Suomen Lukiolaisten Liiton hyvinvointitutkimus julkaistiin tänään Helsingissä. Samalla päivänvalon näkivät tutkimukseen liittyvät Kestääkö kaverisi? julistekampanja ja teemanettisivut (www.lukio.fi/kaveri). Kampanjasivuilta löytyvät myös itse tutkimus, tiivistelmä ja julisteet.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 26.08.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme