Mainos
Mainos

Luksusjahdit tullin syynissä

Tulli selvittää parhaillaan useita tapauksia, joissa suomalaiset luksusveneiden omistajat ovat mahdollisesti kiertäneet veroja.

Tullin mukaan satamiin on rantautunut viime aikoina runsaasti veroparatiiseihin rekisteröityjä jahteja, joiden velvollisuutta maksaa arvonlisäveroa Suomeen nyt selvitetään.

Kalleimmissa jahdeissa veroseuraamukset voivat olla useita satoja tuhansia euroja.

- Kyllä yleinen varallisuuden lisääntyminen näkyy myös täällä Suomen vesillä ja niin sanotusti katukuvaan on ilmaantunut loistoluokan miljoonajahteja, kertoo tulliylitarkastaja Henrik Wahlroos venepartion päivittäisen tarkastuskäynnin yhteydessä Helsingin Katajanokalla.

- Nykyään ne ovat aika usein rekisteröity veroalueen ulkopuolelle, veroparatiiseihin. Se on uutta, että yhä enemmän on alkanut näkyä täysin suomalaisten omistuksessa olevia veneitä, sanoo tulliylitarkastaja Wahlroos.

Tullia veneet kiinnostavat verotussyistä. EU-alueella yhtäjaksoisesti pidempään olevista veneistä pitäisi maksaa arvonlisävero kun veroparatiisissa ne ovat tästä vapautuneet.

- Tällöin veneistä käyttämiseen ja täällä yhteisössä oloaikoihin on omat säädökset eli määräajat. Me selvitämme muutamien veneiden osalta, onko näitä määräyksiä mahdollisesti rikottu. Selvittelyn alla on muun muassa tapauksia paikkoista Jersey, Cairns ja Gibraltar, sanoo Wahlroos.

Tapaukset ovat ensimmäisiä, joissa tulli selvittää perinpohjaisesti suomalaisomisteisten luksusjahtien verovelvollisuuskysymyksiä. Omistajille voi langeta jättiverot.

- Jos veneet maksaa 2,5 miljoonaa euroa, niin siitä voi helposti laskea, että arvonlisävero-osuus voi olla satoja tuhansia euroja, sanoo tulliylitarkastaja Wahlroos.

Tulli uskoo, että tämänkaltaiset tapaukset tulevat jatkossa vain lisääntymään muun muassa entistä laajemman Schengen alueen ja vähentyneen valvonnan takia.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme