Mainos
Mainos

Luku- ja kirjoitusvaikeuksia voi ehkäistä jo ennen koulua

Lapsen luku- ja kirjoitustaitoja voidaan arvioida jo 4-5-vuotiailla uuden menetelmän avulla. Orastaviin lukiongelmiin voidaan silloin hakea apua ja tukea entistä aikaisemmin.

Suomessa kehitetyn uuden Lukiva-menetelmän avulla voidaan arvioida lukemista edeltäviä taitoja jo esimerkiksi neuvolassa. Lukivalmiuksia tutkitaan lyhyiden tehtävien ja vanhemmille suunnatun kyselyn avulla.

Menetelmän ovat kehittäneet Jyväskylän yliopisto ja oppimisvaikeuksia tutkiva Niilo Mäki Instituutti. Se on tarkoitettu terveydenhoitajien, opettajien, puheterapeuttien ja psykologien käyttöön.

Arviointiseula sisältää myös ohjeita, pelejä ja tehtäviä. Niiden avulla lukutaitoja voi harjoitella kotona, kerhoissa ja päivähoidossa.

Lukemisen ja kirjoittamisen vaikeudet ovat yleisiä. Arviolta viidesosa koulunsa aloittavista lapsista tarvitsee lisätukea lukemaan oppimisessa. Noin viisi prosenttia kärsii suuremmista vaikeuksista.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme