Mainos
Mainos

Lumettomuus syö energiaa

Aurinko on paistanut tässä kuussa Helsingissä vain 14 tuntia, Turussa vielä vähemmän. Väsymystä ja masennusta voi torjua liikunnalla ja kirkasvalolampuilla.

Lumettomuus on lisännyt myös pimeyttä erityisesti Etelä-Suomessa, sillä musta maa imee vähäisenkin valon. Esimerkiksi Helsingissä ja Turussa aurinko on näkynyt keskimääräistä selvästi vähemmän ja jatko näyttää samalta. Pitkään jatkunut pimeys on vähentää ihmisten vireystilaa, mikä näkyy esimerkiksi työpaikoilla.

Tämän kirkkaampaa päivää ei juuri ole kuluneina kuukausina saanut Helsingissä kokea. Tammikuussa aurinko on näyttäytynyt neljäntoista tunnin verran.Turun saldo tätäkin vähäisempi, 12 tuntia.

Viime viikot ovat olleet ruuhkaisia myös mielenterveyspalveluissa. Auroran sairaalassa viimeiset kolme viikkoa ovat olleet vilkkaita. Suoraan yhteyttä säällä ja jonoilla ei kuitenkaa välttämättä ole.

- Pimeydellä voi olla pieni merkitys niille ihmisille, joilla on taipumusta masennukseen. Masennusoireet saattavat voimistua siitä, että valoa on aamusin vähemmän, mutta ei se varsinaisesti synnytä uusia masennuksia, akatemiatutkija Timo Partonen Kansanterveyslaitokselta sanoo.

- Niukalla valolla on suuri merkitys ihmiselle. Yöuni esimerkiksi tahtoo pidentyä, mutta samalla uni on kevyttä ja katkonaista eikä virkistä ja ihminen tuntee itsensä aamulla kuitenkin väsyneeksi, Partonen jatkaa.

Hän neuvoo pimeydestä ahdistuneille ensiavuksi kirkasvaloja ja urheilua. Liikuntaa kannattaisi harrastaa hikeen saakka vähintään kolme kertaa viikossa. Ja aina kun aurinko vähänkin pilkahtaa, ulos kannattaa hakeutua.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme