Mainos
Mainos

Lumevaikutus se sinua nukuttaa - unilääkkeet ovatkin luultua tehottomampia

Useiden unilääkkeiden vaikutus perustuu puoliksi lumevaikutukseen, kertoo lääketieteen uutispalvelu Duodecim. Kyseessä ovat bentsodiatsepiinijohdannaisten unilääkkeet eli Z-lääkkeet.

Lääkkeen avulla unettomuudesta kärsivät nukahtavat noin 20 minuuttia nopeammin kuin lumelääkettä syövät. Kun lumevaikutus huomioidaan, nukahtaminen onnistui 40 minuuttia nopeammin kuin ilman hoitoa.

Meta-analyysitulokset 13 tutkimuksen aineistoista julkaistiin British Medical Journalissa. Tutkimustiedot kattoivat 4 400 potilaan terveystiedot.

Aineisto on lääkevalvontaviranomaisen tietokannoista, joissa on myös lääkeyhtiöiden julkaisemattomia ja vähemmän mairittelevia tutkimuksia lääkkeistään. Tutkijoiden mukaan tulokset saattavat silti antaa todellista positiivisemman kuvan.

Havainnot koskevat tsolpideemia ja tsaleplonia sisältäviä unilääkkeitä sekä estsopiklonia, joka muistuttaa läheisesti tsopiklonia. Z-lääkkeet ovat maailmanlaajuisesti käytetyin unilääkeryhmä, joten tulokset koskevat erittäin monia unettomuuspotilaita.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme