Mainos
Mainos

Lumikuormat eivät ole poikkeavan painavia

Lumen määrä katoilla riippuu muun muassa kattojen muodosta ja ilmansuunnasta sekä rakennuksen sijainnista.

Lumen vesiarvot eivät ole tällä hetkellä poikkeuksellisen korkeita. Siitä huolimatta kattojen lumikuormiin on syytä kiinnittää huomiota kaikkialla Suomessa.

Erikoistutkija Marja Reuna Suomen ympäristökeskuksesta muistuttaa, että ympäristökeskuksen lumimittaukset kertovat maastossa olevan lumen keskimääräisen vesiarvon. Se ei kuitenkaan paljasta, millaisia lumimääriä yksittäisille katoille on kertynyt.

- Lumen määrä katoilla riippuu muun muassa kattojen muodosta ja siitä, sijaitsevatko talot esimerkiksi aukealla tai metsän keskellä. Vaikutusta on myös sillä, mihin ilmansuuntaan katot ovat tai onko ylemmältä katolta kenties pudonnut lunta alemmalle katolle, Reuna huomauttaa.

Reunan mukaan sääennusteet lupaavat lisää lumisateita. Hänen mukaansa nyt onkin korkea aika lähteä lapion kanssa katolle pudottelemaan ylimääräisiä lumia alas.

- Jos katolla on lunta puoli metriä tai sen yli, sinne on silloin ainakin syytä mennä. Sen verran lunta saattaa olla ainakin Keski-Suomen, Kainuun ja Pohjois-Suomen alueilla, toteaa Reuna.

Lumen paino on nyt suurempi, mikä johtuu Reunan mukaan lumen tihentymisestä. Ilman lämpötilalla ei ole isoa merkitystä. Painavinta lumikuorma on ympäristökeskuksen lumilinjamittausten mukaan Keski-Suomesta pohjoiseen ulottuvalla alueella.

(MTV3-STT)

Katso myös: ja .

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme