Mainos
Mainos

Luminen talvi tuntuu veronmaksajan kukkarossa

Lumenkorjauskalusto on tuhonnut Helsingissä tänä talvena puita, pensaita ja penkkejä satojen tuhansien arvosta.

Tuhojen laajuus alkaa vasta paljastua, mutta esimerkiksi Helsingissä kustannukset nousevat satoihin tuhansiin euroihin. Suurin osa vaurioista on syntynyt silloin, kun lunta on kuljetettu pois. Lumenkaatopaikoille on päätynyt jopa polkupyöriä.

- Roskiksia on mennyt paljon, noin 8000 euroa kappaleelta maksavia sähkökaappeja on mennyt kymmeniä, valaisinpylväitä, liikennemerkkejä on mennyt, luettelee Helsingin rakennusviraston projektijohtaja Ville Alatyppö.

Asiantuntijan mukaan vahinkoja tapahtuu, kun lunta on paljon ja töitä pitää tehdä kiireessä.

- Ihmisiä liikkuu kaikkialla ja kun liikennettä on paljoa ja tilaa on vähän, niin vahinkoja tapahtuu. Aina ei huomata esimerkiksi kasveja, rakennusviraston laatuvastaava Ritva Keko sanoo.

Periaatteessa vauriot korvaa se, joka on ne aiheuttanutkin, mutta syyllistä on usein vaikea löytää. Kulut jäävät siis veronmaksajien maksettavisi.

- Suurimmasta osasta vauriosta emme saa koskaan tietää, kuka ne on aiheuttanut. Vauriot tapahtuvat yleensä aamuyöstä, pimeään aikaan, jolloin ihmisiä ei juuri liiku, Keko sanoo.

Suomea on esitelty tänä vuonna lumiosaamisen mallimaana, mutta joissain asioissa olisi opittavaa muilta. Esimerkiksi Kanadassa herkät kohteet merkitään talvisin aurauskepeillä - meillä sama ei onnistu ilkivallan vuoksi.

Katso Kati Hyttisen juttu:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme