Mainos
Mainos

Lumipeite laajenee – Lappiin jopa -30 astetta

Alkuviikolla lämpötilat käyvät pakkasella myös maan eteläosassa, Lapissa pakkanen paukkuu viikon aikana mahdollisesti talven tähän asti kylmimmissä lukemissa. Lumisateita tulee etenkin maan pohjois- ja keskiosassa. Ajoittain maa voi olla valkea etelässäkin, mutta myös vesisateita on tulossa.

Kunnon lumipeite on ollut viime aikoina lähinnä maan pohjoisosassa, viikonloppuna lumikuurot toivat lunta paikallisesti eri puolille maata. Lumipeitteen alue laajenee lähipäivinä.

Tiistaina nopealiikkeinen lumisadealue kulkee pohjoisen ja keskisen Suomen yli. Etelässä päivä on poutainen, mutta pilvisyys lisääntyy. Pakkasella ollaan lounais- ja länsirannikkoa lukuun ottamatta.

Seuraava lumisadealue kulkee maan keskiosan yli keskiviikkona. Eniten lunta sataa näillä näkymin Pohjois-Pohjanmaalle, Pohjois-Savoon ja Pohjois-Karjalaan. Etelässä sää jo lauhtuu, pohjoisessa sen sijaan pakkanen kiristyy.

– Torstain vastaisena yönä ja torstaina Lapissa voi mennä rikki -30 astetta. Kovia pakkasia on myös Koillismaalla, ennustaa MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

Talven tähän asti kylmin lukema mitattiin viime yönä Sodankylässä, -28,9 astetta.

Lunta ja vettä loppuviikolla

Torstain ja perjantain tienoilla maan etelä- ja keskiosaan on saapumassa sadealue, josta pyryttää lunta osaan maata.

– Tämän hetken ennusteen mukaan sisämaassa valtaosa sateista tulee lumena lukuun ottamatta eteläisintä ja läntisintä Suomea. Salpausselän pohjoispuolella lunta voi tulla 5-10 senttimetriä. Sadealueen etureunassa voi sataa lunta ja räntää rannikollakin, mutta sade muuttuu todennäköisesti vedeksi. Sadealueen reitti on kuitenkin yhä epävarma.


Myös viikonlopun säästä ennustemallit ovat hyvin erimielisiä.

– Jatkossakin näytämme olevan matalapaineiden reitillä, mutta mihin sateet osuvat ja missä olomuodossa ne tulevat, sitä on mahdotonta sanoa, sanoo Markus Mäntykannas.

Jouluviikonkin ennusteet ovat vaihdelleet ennustemalleissa huomattavasti, eikä joulun säätä tai lumitilannetta pystytä vielä ennustamaan.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme