Mainos
Mainos

Lumiukot avaavat ilmastovaalikoneen

Ympäristöjärjestö Maan ystävien perinteinen Lumiukkojen mielenosoitus herättelee tänä vuonna suomalaisia kysymään, mitä mieltä heidän eduskuntavaaliehdokkaansa ja hänen puolueensa ovat ilmastolaista.

Järjestö avaa tänään järjestettävän mielenilmauksen yhteydessä vaalikoneen, jossa äänestäjät voivat selvittää, ketkä ehdokkaat kannattavat ilmastolakia ja siihen liittyviä kasvihuonekaasupäästövähennyksiä.

– Vaalien alla ilmastosta puhuvat kyllä kaikki, mutta monen ehdokkaan toimenpidelistasta puuttuvat mittakaava ja todellisten päästövaikutusten arviointi. Onkin tärkeää, että äänestäjät saavat todellista tietoa siitä, ovatko heidän ehdokkaansa sitoutuneet esimerkiksi meidän esittämäämme ilmastolakiin, Maan ystävien ilmastokampanjavastaava Laura Meller toteaa.

Ilmastolakiin sitoutunut neljä puoluetta

Maan ystävien vaalikoneeseen on vastannut tähän mennessä runsas kolmasosa kaikista ehdokkaista. Suurin osa heistä on ilmastolain kannalla.

Eduskuntapuolueista ilmastolakiin ovat kyselyn mukaan sitoutuneet sosialidemokraatit, vasemmistoliitto ja vihreät. Nihkeimmin siihen suhtautuvat kokoomus ja perussuomalaiset.

Vastaamatta jättäneitä voi vielä patistaa kertomaan kantansa.

– Meidän verkkosivujemme kautta on mahdollista lähettää itseä kiinnostaville kansanedustajaehdokkaille nettipostikortti, jossa voi toivoa häntä vastaamaan koneen kysymykseen. Vaalikortilla voi myös muistuttaa ehdokkaita siitä, että ilmasto on monille tärkeä kysymys.

Suomalainen lumiukkokampanja levinnyt myös maailmalle

Ilmastolakiin tänä vuonna keskittyvät lumiukot vaativat ilmastokatastrofin torjuntaa jo 7. talvea peräkkäin. Mielenosoituksia järjestetään 12 paikkakunnalla eri puolilla Suomea.

Mikkelissä syntynyt Lumiukkojen mielenosoitus on levinnyt myös muualle Eurooppaan. Lumiukot haastavat kansaa ilmaston puolestapuhujiksi muun muassa Irlannissa, Bulgariassa, Hollannissa, Unkarissa, Ruotsissa, Virossa ja Venäjällä.

– Tänä talvena lumiukoilla ovat hyvät olot, mutta pitkällä tähtäimellä tarvitaan määrätietoisia poliittisia toimia, jotta lumiukkojen olemassa olo voidaan turvata myös tulevaisuudessa, Laura Meller arvioi.

Siirry Maan ystävien vaalikoneeseentästä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme