Mainos

Lumiukot vastustivat ilmastonmuutosta eduskuntatalon edessä

Eduskunnan edustalle kohosi tänään lumiukkoja. Kyse ei ollut spontaaneista lumileikeistä vaan Maan ystävien tempauksesta, jolla kiirehditään ilmastolain säätämistä Suomeen. Hallituksen ministeriryhmä päätti perjantaina, että ilmastolain valmistelu alkaa.

- Ylimalkaan hyvä, että hanke etenee. Tulevasta laista pitää kuitenkin saada riittävän vahva. Päästövähennysten pitää olla paljon nykyisiä tavoitteita suurempia, jotta ilmastonmuutoksen hillintä vielä onnistuisi, vaatii Maan ystävien Polttava Kysymys- kampanjan koordinaattori Meri Pukarinen.

- Siitä tulee puitelaki, joka tehostaa päästövähennysten toteuttamista ja seurantaa. Ilmastolaki mahdollistaa sen, että jos tehdään päätöksiä päästövähennystavoitteiden kiristämisestä, niiden toteutus on helpompaa. Laki ei kuitenkaan sinänsä tiukenna päästövähennystavoitteita vaan ne päätökset tehdään erikseen, korostaa ympäristöministeri Ville Niinistö (Vihr.).

Ilmastolaki kasvattaa eduskunnan vaikutusvaltaa

Maan ystävien tavoitteena on, että lumiukot olisivat tänä vuonna viimeistä kertaa liikkeellä ilmastolain puolesta ja vuoden kuluttua Suomessa olisi jo vahva ilmastolaki. Ensimmäinen lumiukkotempaus järjestettiin vuonna 2008.

- Meillä on alle kymmenen vuotta aikaa välttää ilmastokatastrofiin johtavalle kehityspolulle lukkiutuminen. Vähähiiliseen yhteiskuntaan siirtymisessä tarvitaan jämäkkää ohjausta, reilua vastuunjakoa ja päästövähennysten riittävyyden seurantaa ilmastolain avulla, luettelee Meri Pukarinen.

Ympäristöministeri on tyytyväinen siihen, että Suomeen saadaan ilmastolaki.

- Minä pidän ilmastolakia suurena edistysaskeleena. Ilmastopolitiikan merkitys tunnustetaan lain kautta. Pitkän aikavälin päästövähennystavoite tulee lakisidonnaiseksi. Eduskunta pystyy yhä enemmän seuraamaan ja vaikuttamaan päästövähennysten toteuttamista. Usko, että ilmastolaki parantaa mahdollisuuksiamme luoda vihreää taloutta ja vähäpäästöistä yhteiskuntaa, perustelee Ville Niinistö.

Myös Maan ystävät korostavat eduskunnan vaikutusmahdollisuuksien kasvua.

- Laki ei sisällä sanktioita, mutta eduskunta voi seurata päästövähennysten toteutumista hallituksen selontekojen avulla. Jos sovittuja päästövähennyksiä ei saada toteutettua, hallituksen on annettava uusi selonteko eli on tämä aika tukeva keino.

Virkamiestyöryhmän esitys ilmastolaiksi on tarkoitus saada valmiiksi vielä tämän vuoden aikana.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot